ua en ru

Більш ймовірне незначне ослаблення гривні до кінця року, ніж продовження її посилення, - експерт.

На думку економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, в річній перспективі курс гривні буде залежати від того, чи отримає Україна транш від МВФ, який дефіцит бюджету буде прописаний, підвищення соціальних виплат може піти, в тому числі і на купівлю іноземної валюти населенням, як буде підвищуватися зовнішній державний борг.

Таким чином, експерт вважає, що більш імовірно незначне ослаблення гривні до кінця року, ніж продовження її посилення.

У той же час він не бачить підстав припускати, що коливання створюються штучно, з метою створення ажіотажу і, внаслідок можливих спекуляцій на курсі.

Враховуючи, що приплив валюти, який ми спостерігаємо протягом лютого і початку березня, був пов'язаний в першу чергу з тимчасовим дисбалансом, а саме з різким підвищенням попиту з боку іноземців на ОЗДП, припливом коштів для збільшення капіталу в «дочки» іноземних банків, також зацікавленість іноземців у нашому фондовому ринку, кількість валюти на ринку зросла. Тепер спостерігається зниження ставок по ОЗДП, уповільнення ринку акцій, слід врахувати і той факт, що гроші, які зайшли на рекапіталізацію - одноразові. Тому, на думку О.Жолудя, варто очікувати, що приплив валюти припиниться до кінця цього місяця і подальшого зміцнення гривні не відбудеться.

У цьому аспекті економіст відзначив, що НБУ з останнього тижня лютого щодня викуповує іноземну валюту на міжбанку. У березні, за даними НБУ, було викуплено більше, ніж 1 млрд дол., що й призвело до поступового незначного зміцнення гривні на міжбанку. Слідуючи за міжбанком, гривня дещо зміцнилася по відношенню до долара і на готівковому ринку. О.Жолудь також відзначив, що курс гривня-євро залежить виключно від крос-курсу євро-долар.

На думку О.Жолудя, викуп НБУ на міжбанку іноземної валюти на сьогоднішній день - це абсолютно адекватний крок, який робить неможливими різкі стрибки курсу, коливання проходять в діапазоні 1%.