ua en ru

Бойовики ДНР звільнили 10 дітей та 2 дорослих з автобусу зі Сніжного, доля ще 15 дітей і 2 вихователів невідома, - прес-служба Лутковської

Бойовики самопроголошеної "Донецької народної республіки" (ДНР) звільнили десятьох дітей та двох дорослих з перехопленого раніше автобусу зі Сніжного (Донецька Область), доля ще 15 дітей і двох вихователів невідома.

Бойовики самопроголошеної "Донецької народної республіки" (ДНР) звільнили десятьох дітей та двох дорослих з перехопленого раніше автобусу зі Сніжного (Донецька Область), доля ще 15 дітей і двох вихователів невідома. Про це повідомляє прес-служба уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.

Як зазначають у прес-службі, наразі стало відомо, що представники прикордонної служби Російської Федерації та "Донецької народної республіки" після перемовин з українською стороною звільнили водія автобуса та вихованців будинку дитячого типу з матір'ю-вихователькою, які прямують вже до м. Донецька.

"Доля 15 дітей-вихованців Сніжнянського дитячого будинку та двох супроводжуючих їх вихователів невідома. Зв'язок із ними перерваний", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що за фактом незаконного затримання українських дітей та примусового переміщення їх через кордон з Російською Федерацією український омбудсмен звернулася з відкритим листом до уповноваженого з прав людини Російської Федерації Елли Памфілової з проханням негайного втручання у ситуацію та попередження незаконному примусовому вивозу та перебуванню українських дітей на території Російської Федерації. Аналогічні звернення направлені на ім'я генерального прокурора Росії, міністра з надзвичайних ситуацій та губернатора Ростовської області.

В свою чергу Памфілова під час телефонної розмови з Лутковською висловила глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася, і взяла справу під особистий контроль, зазначають у прес-службі.

Крім того, Лутковська направила звернення до в.о. міністра закордонних справ України Андрія Дещиці з вимогою невідкладно вжити заходів, які передбачені нормами міжнародного права і міжнародних відносин, з метою захисту прав громадян України та до в.о. генерального прокурора України Олега Махніцького - невідкладно перевірити зазначені факти та вжити відповідних заходів прокурорського реагування.

Нагадаємо, сьогодні вранці з м. Сніжне на оздоровлення в Дніпропетровську область автобусом виїхали 25 дітей. На виїзді з міста транспорт, що рухався у супроводі автомобіля ДАІ, був зупинений. Спецмашина ДАІ була відсічена озброєними представниками ДНР.

Пізніше стало відомо, що бойовики доставили автобус з дітьми зі Сніжного на кордон з Росією.