ua en ru

Бойовики ДНР/ЛНР вимагають амністії в ультимативній формі, - Геращенко

Бойовики ДНР/ЛНР вимагають амністії в ультимативній формі, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко

Геращенко заявила, що на ультиматуми Україна не піде

Бойовики так званих "Донецької/Луганської народних республік" (ДНР/ЛНР) вимагають амністії у формі ультиматуму у процесі звільнення заручників.Про це у Facebook повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Бойовики як і раніше вимагають амністії у формі ультиматуму. На ультиматуми Україна не піде. До компромісів заради заручників готові", - зазначила вона.


Зокрема, Геращенко повідомила, що напередодні Україна надала пропозиції щодо звільнення 25 важкохворих українців, яких утримують бойовики, і висловила готовність передати 50 громадян, аби тільки розблокувати питання заручників.

"У відповідь почули, що представник ООН Ю. Супрун засуджений за військові злочини (питання яким псевдосудом залишається риторичним), а історик І. Козловський - шпигун і виготовляв боєприпаси... Абсурдність цих заяв очевидна, і тільки підкреслює, з ким вимушено маємо спілкуватися заради звільнення українців", - написала вона.

Крім того, вона повідомила про ініціативу аби МКЧХ долучився до процесу пошуку зниклих безвісти і ідентифікації загиблих. Геращенко також наголосила, що РФ має бути в цьому зацікавлена - адже нещодавно на Донбасі знайшли кілька тіл з російськими шевронами і іх російські родичі явно іх розшукують.

Також Геращенко запропонувала із залученням провести акцію відвідин тюрем, аби родичі по обидва боки лінії зіткнення змогли провідати своїх рідних, передати передачі і листи.

"До речі, навіть ця гуманітарна ініціатива була сприйнята представниками бойовиків в штики. Вони не допускають до своїх тюрем ані Червоний Хрест, ані ООН, ані родичів заручників. Натомість, українська сторона готова як акт гуманізму сприяти таким побаченням родичів тих, хто утримується за здійснення злочинів", - повідомила Геращенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна домагається якнайшвидшого звільнення 25 заручників на Донбасі, у яких є проблеми зі здоров'ям.