ua en ru

Бойовики ДНР готуються створити "брудну бомбу", - Times

Бойовики ДНР готуються створити "брудну бомбу", - Times Фото: проросійські бойовики на Донбасі

Для цього з бункера в Донецьку витягуються радіоактивні промислові відходи

Служба безпеки України має дані розвідки про те, що озброєні прихильники так званої "Донецької народної республіки" почали витягати промислові радіоактивні відходи з бункера в Донецьку для виготовлення "брудної бомби". Про це в суботу, 1 серпня, з посиланням на дані СБУ пише британське видання The Times.

Так, видання стверджує, що бойовики отримують консультативну допомогу від російських фахівців в області ядерної зброї для подальшого використання цих відходів у виробництві так званої "брудної бомби".

Спецслужби західних країн не підтверджують інформацію своїх українських колег. Російська сторона поки ніяк не коментувала ці публікації.

В ОБСЄ, що здійснює моніторинг конфлікту на сході України, заявили, що організації відомо про існування такого досьє у Києва.

На думку кореспондентів, це питання міг підніматися на переговорах контактної групи в Мінську, що пройшли в липні.

"Брудна бомба" - це один з варіантів радіологічної зброї, вона складається з контейнера з радіоактивним ізотопом заряду вибухової речовини. При підриві заряду контейнер з ізотопами руйнується і за рахунок ударної хвилі радіоактивна речовина розпорошується на досить великій площі.

Зазначимо, у квітні 2015 р. російський МЗС звинуватив секретаря РНБО України Олександра Турчинова намір реалізувати військово-технічні ядерні програми для створення "брудної бомби".

Турчинов, у свою чергу, звинуватив російське відомство у фальсифікації фактів.