ua en ru

Bloomberg: Гривня за останній тиждень девальвувала найбільш серед усіх валют

Bloomberg: Гривня за останній тиждень девальвувала найбільш серед усіх валют Фото: гривня

Українська валюта встановила антирекорд у новому році - 25,7 грн за долар.

Гривня очолила щотижневий список валют, які найбільш девальвували. Українська валюта втратила близько 2% і встановила антирекорд у 2016 році на рівні 25,7 грн за долар, повідомляє Bloomberg.

У агентстві прогнозують, що гривня може втратити до 4,4% і це буде найбільшим показником девальвації із загального переліку валют, який відстежує Bloomberg.

Серед причин падіння курсу, вважають фінансисти, - незначна пропозиція валюти з боку Нацбанку України, який прагне зберегти обсяг резервів до моменту отримання чергового кредитного траншу від МВФ.

Але МВФ поки відклав рішення по третьому траншу, який Україна прагне отримати з вересня 2015 року - часу, коли влада зупинилася в реалізації податкової реформи і в бюджетному процесі, зазначає Bloomberg. І хоча Фонд, швидше за все, прийме позитивне рішення про транш у лютому, це навряд чи дозволить Нацбанку України надати достатню допомогу імпортерам, які очікують стабільності валюти.

Також експерти агентства звертають увагу на те, що з початку 2016 року Україна не отримала досить експортної виручки, щоб задовольнити валютний попит.

Незважаючи на це, вони вважають, що нинішня девальвація може бути тимчасовою. «Як тільки Україна отримає кошти МВФ, а ринок побачить сигнали фінансової підтримки країни, валюта повинна зміцнитися - до 24 грн за долар», - відзначають в агентстві, посилаючись на слова глави НБУ Валерії Гонтарєвої, яка підтверджує, що девальвація має сезонний характер.

Нагадаємо, що на 2 лютого Нацбанк зміцнив курс до 25,45 гривень за долар.