ua en ru

Bloomberg: експерти розходяться в думках про ситуацію на нафтовому ринку

Bloomberg: експерти розходяться в думках про ситуацію на нафтовому ринку Фото: експерти розходяться в думках щодо ринку нафти

BNP і UBS прогнозують повернення котирувань до позначки в 30 доларів за барель

Зростання ціни на нафту понад 45 доларів за барель обнадіює одних експертів, тоді як інші вважають, що ринок може опинитися в минулорічній "пастці". Про це свідчить опитування, проведене Bloomberg.

Так, опитані Bloomberg високопоставлені представники BP Plc і Міжнародного енергетичного агентства (IEA) вважають, що галузь нарешті відновлюється після сильного спаду.


IEA, яка ще в лютому 2016 року прогнозувала збільшення світового надлишку нафти і попереджала про подальше падіння цін, у цьому місяці заявила, що ринки будуть "наближатися до балансу" у другій половині місяця.

У свою чергу представники Commerzbank, BNP Paribas і UBS Group повідомили, що, на їхню думку, зростання цін на нафту на 70% порівняно з січневими мінімумами нагадує те, що відбувалося на ринку в минулому році, коли барель Brent виріс навесні до 68 доларів, проте в травні цей тренд вичерпав себе.

На думку експертів BNP і UBS, вже в найближчі тижні котирування можуть повернутися до позначки в 30 доларів за барель.

"Існують небезпечні паралелі з 2015 роком. Ринок вже перегрітий, а корекція запізнилася", - заявив представник Commerzbank Эуген Вайнберг.

У матеріалі зазначається, що на зростання цін вплинула нестабільна ситуація в Нігерії, Іраку і Кувейті, де пройшли страйки працівників нафтової галузі.

Крім того, експерти вказують на фактор сланцевої нафти.

"Зростання цін може бути самогубним, оскільки воно надихає виробників сланцевої нафти в США", - зазначив Гаррі Чілінгіріан з BNP Paribas.

У французькому банку вважають, що збереження цін на нафту на низькому рівні могло б задавити американських виробників.

"Зміцнення нафтових котирувань - шлях по тонкій кризі", - погоджується аналітик UBS Джованні Стауново.

Нагадаємо, у четвер, 28 квітня, ціна північноморської нафти марки Brent торгувалася вище позначки у 48 доларів за барель.