ua en ru

Блокування російських сайтів в Україні може призвести до зростання тарифів на Інтернет

Блокування російських сайтів в Україні може призвести до зростання тарифів на Інтернет Фото: в Україні можуть зрости тарифи на Інтернет

Блокування російських сайтів може призвезти до зменшення швидкості мережі

Блокування російських сайтів в Україні може призвести до зростання тарифів на Інтернет. Про це заявив експерт Інтернет асоціації України Максим Тульєв, повідомляє "Радіо Свобода".

Так, Тульєв зазначив, що через блокування російських сайтів в Україні можуть зрости тарифи на Інтернет, а також це може призвезти до зменшення швидкості мережі.

Тульєв також пояснив, що на сьогодні в Україні діють близько 6 тисяч інтернет-провайдерів та операторів, яким, для блокування сайтів, необхідно буде встановити спеціальне обладнання.

Встановлення обладнання триватиме щонайменше рік, а прогнозована вартість встановлення складає 1 мільярд доларів, ці витрати інтернет-провайдери закладуть у вартість тарифних планів.

За словами Тульєва, в Росії після таких нововведень послуги операторів зросли вдвічі.

Крім того, він додав, що через встановлення більш складних маршрутизаторів та систем аналізу трафіка, необхідних для блокування певних сайтів, може зменшитися швидкість мережі.

"Зараз немає технічної можливості, немає того рубильника, за допомогою якого можна блокувати ресурси. Якщо під будь-яким приводом цей рубильник з’явиться, він буде перехоплений і використаний для того, для чого він може бути застосований з єдиною метою - для політичної цензури", - заявив Тульєв.

Нагадаємо, раніше Тульєв зазначав, що на реалізацію указу президента України Петра Порошенка про заборону російських сайтів піде рік.