ua en ru

Близькосхідні експортери в 2016 недоотримають 150 млрд доларів через дешеву нафти

Близькосхідні експортери в 2016 недоотримають 150 млрд доларів через дешеву нафти Фото: недоотримана виручка в 2016 може досягти 150 млрд доларів

З-за низьких цін на нафту знизилася виручка експортерам з Близького Сходу

З-за низьких цін на нафту недоотримана виручка її експортерів з Близького Сходу склала 390 млрд доларів 2015 році. У цьому році показник може досягти 150 млрд доларів, наголошується в прогнозі Міжнародного валютного фонду (МВФ), передає The Wall Street Journal.

"Зниження виручки - прямий наслідок здешевлення нафти. Вартість нафти впала з 115 доларів за барель середині 2014 року, до нижче 30 доларів за барель в початку 2016 року" - наголошується в документі МВФ.

Зараз котирування тримаються вище 40 доларів за барель. Зменшення нафтових доходів негативно впливає на провідні нафтовидобувні економіки, такі як Саудівська Аравія і Кувейт, які закінчили минулий рік з величезним дефіцитом своїх бюджетів.

Зазначимо, ВВП нафтових економік регіону підсумками 2016 року зросте на 3% проти 2% минулого року. Це відбудеться головним чином за рахунок покращилися перспектив нарастившего нафтовидобуток Іраку і Ірану.

При цьому ділова активність у країнах затоки, як очікується, сповільниться на тлі зусиль влади, спрямованих на приборкання зростаючого дефіциту бюджетів.

Нагадаємо, сьогодні нафта Brent торгується вище 44 доларів за барель.