ua en ru

Завдяки позиції Тимошенко влада перегляне тарифи на послуги, - експерти

Активна позиція лідера фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко щодо необґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги вже спрацювала і в подальшому призведе до перегляду владою цього питання. Таку думку висловили українські політологи Сергій Дацюк та Костянтин Бондаренко.

"Юлія Тимошенко абсолютно правильно зробила, що порушила питання тарифів. Учора "Нафтогаз" показав свої розрахунки, у яких видно, що тарифи можна суттєво знизити. У цьому сенсі позиція Тимошенко, яка виклала ці розрахунки, вже спрацювала і призвела до того, що ці тарифи будуть суттєво переглянуті. Потрібно користуватися цією практикою і фактично формувати тарифи публічно, під громадським контролем", - зазначив Дацюк.

За його словами, люди не готові до такого різкого підвищення.

"Якщо йде мова про якесь підвищення, то зрозуміло, що воно має бути поетапне, з компенсацією. Звичайно, що радикальне підвищення тарифів - це шок, який у ситуації війни, економічної кризи просто призведе до тотальних неплатежів. На мою думку, таке радикальне підвищення було абсолютно неправильним у політичному плані", - підкреслив Дацюк.

У свою чергу Бондаренко зазначив, що Тимошенко знає, чим може обернутися підвищення тарифів.

"Тимошенко сьогодні є одним із ключових елементів коаліції. Щобільше, вона зіштовхувалася з необхідністю підняття тарифів у 2007-2009 рр. і не робила цього, бо знає, чим то може обернутися. Є додаткові ресурси для того, щоб не підвищувати тарифи. Ймовірно, ця позиція призведе до того, що це питання буде переглянуто", - сказав він.

За його словами, "обурення громадян сьогоднішнім підвищенням тарифів на фоні соціального зубожіння просто вражаюче, що уряд сам собі таким чином копає яму".

"Тарифи треба зробити ринково обґрунтованими. Проте питання полягає ще й у тому, щоб громадяни були соціально захищеними", - наголосив Бондаренко.

Він також зауважив, що МВФ вимагав від українського уряду не обов'язкового підвищення тарифів, а збалансування бюджету: "А збалансувати бюджет можна різними способами - або підвищити тарифи, або скоротити кількість чиновників".

Як додав Дацюк, НКРЕ мала відразу відреагувати на перше підвищення тарифів.

"Погано, що НКРЕ не відреагували, коли було перше підвищення. Вже час прокидатися і щось пояснювати людям щодо тарифів. А можна було до цього пояснити громадянам, як утворюється тарифи, чому такі тарифи? Чому за це повинна була братися голова однієї з фракцій коаліції? Чому треба було доводити до скандалу?" - запитав він.