ua en ru

Бізнес США в Україні не постраждає від політичної кризи, - експерт

Заява президента Американської торговельної палати в Україні Бернарда Кейсі про підтримку курсу уряду Арбузова на активізацію економічний реформ, і, зокрема, на інтенсифікацію реалізації домовленостей щодо розвідки вуглеводнів - цілком очікувана. Політична криза в Україні не несе жодних загроз для американського бізнесу, і ніяких передумов залишати наш ринок у бізнесменів США не було і немає. Таку думку висловив незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

Експерт стверджує, що транснаціональні американські кампанії не схильні до внутрішніх політичних ризиків в тих країнах, в яких вони ведуть свій бізнес.

"Для американського бізнесу взагалі немає ніяких проблем в політичному контексті, щоб займатися бізнесом в Україні. Тому що і Shell і Chevron це не просто транснаціональні корпорації. Це - авангард американського політичного істеблішменту, своєрідного зовнішньополітичного відомства в будь-якій країні, куди вони приходять", - говорить експерт.

Землянський стверджує, що саме з цієї причини, розмови про те, що американські інвестори можуть згорнути свою діяльність в Україні, не відповідають дійсності.

"Заява Американської ТПП абсолютно очікувана. Більше того, не було ніяких передумов і до політичної кризи в частині того, що американські компанії можуть піти з України", - говорить експерт.

Він вважає, що заява Американської ТПП свідчить про прагнення інвесторів активізувати спільно з урядом реалізацію проектів з видобутку сланцевого газу.

"Буріння 15 свердловин протягом 5 років - це дуже мало навіть для розвідувального буріння. Польща в цьому напрямку йде з випередженням. Вони пробурили вже близько 50 свердловин, і тавіть таку кількість американці вважають недостатнім темпом. Shell торік пробурив в Польщі 15 свердловин, а у нас заплановано буріння 15-ти протягом п'яти років. І тому саме питання прискорення дій американських компаній в Україні важливе для США. І саме в цьому напрямку уряду потрібно вести переговори. А все інше... Щоб тут не відбувалося, для них це не важливо", - вважає Землянський.

На думку експерта, у випадку якщо уряд, хто б його не очолив, продовжить розпочаті реформи і прискорить реалізацію досягнутих угод з американськими інвесторами, український Кабмін отримає і політичну підтримку США.

"Ці компанії самодостатні, підкріплені досить сильно політичною підтримкою з боку рідної країни. А тому уряду важливо активізувати з ними співпрацю", - говорить експерт.

Як відомо, президент Американської торговельної палати в Україні Бернард Кейсі заявив про те, що він підтримує курс уряду, який очолює в.о. прем'єр-міністра Сергій Арбузов, спрямований на активізацію економічних реформ.

"Оскільки умови, запропоновані Росією, передбачають можливість щоквартального перегляду ціни на газ, перед урядом, який очолює в.о. прем'єр -міністра Сергій Арбузов, стоїть питання укладання угод з великими міжнародними компаніями, що здійснюють розвідку вуглеводнів", - заявив Кейсі.

При цьому, за його словами, поточні економічні виклики можуть стимулювати уряд активніше реалізовувати економічні реформи, а також змінювати законодавство (усувати податкові бар'єри).

"У короткостроковій перспективі ми можемо спостерігати певний прогрес, ми продовжуємо працювати над реалізацією тактичних кроків, спрямованих на удосконалення податкових, митних та інших норм, в рамках спільних робочих груп за участю бізнесу і державних органів", - говорить президент Американської ТПП.

Як повідомлялося раніше, під час засідання уряду в.о. прем'єр-міністра Арбузов доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів і Міністерству доходів і зборів активізувати діалог з іноземними інвесторами.