ua en ru

Бізнес-середовище підтримує рішення НБУ про зниження облікової ставки, - Кінах

Промислово-підприємницька спільнота підтримує рішення НБУ про зниження облікової ставки і сподівається, що така міра регулятора буде сприяти поступовому відновленню кредитування реального сектора економіки. Про це заявив президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах.

За його словами, висока вартість кредитних ресурсів, пропонуємих комерційними банками, є однією з головних проблем, яка перешкоджає ефективному розвитку української економіки, зростанню промислового виробництва. «Зниження облікової ставки Нацбанку є вкрай необхідним заходом для економіки України. Це також своєрідний орієнтир для комерційних банків для поетапного здешевлення кредитів. Разом з тим слід розуміти, що проблему підтримки реальної економіки кредитами можна ефективно вирішити, завдяки загальним системним програмним діям Національного банку і уряду за підтримки ділової спільноти», - вважає Кінах.

В основі цієї співпраці, на думку президента УСПП, повинна лежати, насамперед, гнучка валютно-курсова політика регулятора, яка потрібна для збереження золотовалютних резервів і валютних накопичень України.

Не менш важливо, на думку Кінаха, попрацювати над відновленням рівня довіри населення до банківської системи з метою більшого залучення коштів населення, оскільки причиною дорогих кредитів є високі ставки за депозитами. У тому числі, потрібно знижувати обсяги урядових запозичень через механізми цінних паперів. Важливо, щоб запозичені кошти грали роль не тільки наповнювача дохідної частини бюджету в умовах проблеми його дефіциту, але і прямували на кредитування економіки, фінансування пріоритетних програм і стратегій розвитку держави.

«Вдосконалення потребує і законодавча база, насамперед у частині формування нового рівня відповідальності позичальників, конвертації фінансової відповідальності в майнову, створення дієвої системи податкового стимулювання комерційних банків, умов рефінансування і резервування для того, щоб залучені кредити направляти на створення нових робочих місць, на реалізацію потрібних Україні програм імпортозаміщення та локалізації виробництва, на активізацію економічного розвитку нашої держави», - резюмував Кінах.

Читайте також: В Україні сьогодні облікова ставка знизилася до 7%