ua en ru

Бізнес стурбований відсутністю вільних обігових коштів для реєстрації податкових накладних

Бізнес стурбований відсутністю вільних обігових коштів для реєстрації податкових накладних Фото: реєстрація податкових накладних

Це проблема не тільки для аграріїв, але й для металургів

У бізнесу немає вільних обігових коштів, достатніх для реєстрації податкових накладних. Про це з посиланням на представників ринку йдеться у статті РБК-Україна "Тестовий режим по електронному ПДВ може бути подовжений до 1 серпня".

"За даними бізнесу, від'ємне значення (залишку, - ред.) виникало через неможливість врахувати коригування до накладних, які складені до 1 лютого. На суми від'ємного значення і повинні бути поповнені рахунки підприємств, щоб мати можливість зареєструвати накладні. А для цього необхідно мати вільні обігові кошти, яких немає", - випливає з матеріалу.

"Враховуючи початок жнив, необхідність закупівлі палива, залучення техніки, проблеми із кредитуванням, наш холдинг не може собі дозволити відволікати суми", - написав до комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики один з великих агрохолдингів.

Це проблема не тільки для аграріїв, але й для металургів. Багато підприємств пишуть, що система не враховує суми переплат, хоча інспекції в кабінеті платника визнають позитивне сальдо розрахунків.

"За квітень 2015 року, за даними заявленого в декларації зобов'язання з ПДВ, всі платники мають сплачувати на спецрахунок, відкритий у Держказначействі. Наша компанія помилково перерахувала кошти на рахунок держбюджету. Таким чином, на спецрахунку в казначействі у нас виникла заборгованість, а в особистому картці боргу не було. При спілкуванні із представниками районної податкової з'ясували, що податкове зобов'язання з ПДВ за квітень 2015 р. (більше 720 тис. грн, - РБК-Україна) було погашено з бюджетного рахунку. Але повернути кошти або перевести їх на спецказначейський рахунок у податківців можливості немає", - зазначив представник компанії, що займається оптовою торгівлею продуктами харчування.

Таким чином, підприємство двічі сплатило до бюджету, але спецрахунок так і не поповнило.

Нагадаємо, овердрафтом у розмірі близько 20 млрд грн на початок липня скористалася лише третина підприємств, а його обсягу вистачило б на 5-7 днів.