ua en ru

Безготівкові розрахунки потребують додаткових роз’яснень НБУ, - УКБС

Безготівкові розрахунки потребують додаткових роз'яснень НБУ. Про це заявила генеральний директор асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) Галина Оліфер, передає прес-служба УКБС.

"Надання Нацбанком додаткових роз'яснень щодо порядку проведення операцій, за якими готівка переходить від фізичної особи до підприємства протягом одного дня, зробить нові норми більш чіткими та зрозумілими для фінансових установ та їх клієнтів, - зазначила Оліфер. - Це не лише забезпечить однозначне тлумачення нових норм регулятором, органами податкової влади та суб'єктами господарювання, а й дозволить уникнути ускладнень при погашенні позик фізосіб".

Зокрема, на думку експертів, потребує чіткої відповіді питання про можливість проведення готівкових касових операцій, за якими підприємство-отримувач коштів не виступає в якості суб'єкта торгівлі, надання послуг або виконання робіт, але приймає від фізичної особи протягом одного дня кошти в сумі більше 150 тис. грн.

"Дана проблема може виникнути при здійсненні фізособою плати за придбані корпоративні права, в тому числі частки у статутному капіталі або акції, емітентом яких виступає підприємство-отримувач коштів, при наданні (у т.ч. акціонерами) фінансової допомоги підприємству-отримувачу коштів. Крім цього, потребують чіткого тлумачення операції, пов'язані із виконанням фізособою зобов'язань з повернення кредитних позик, відшкодування завданої шкоди або сплати неустойки (штрафних санкцій) за цивільними договорами тощо", - зазначає УКБС.