ua en ru

Без координації дій держорганів "Сумихімпром" чекає ліквідація, - експерт

Віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко вважає, що визнання Фондом державного майна України недоцільним створення міжвідомчої робочої групи по відновленню платоспроможності підприємства "Сумихімпром" ставить під сумнів намір фонду виконувати покладені на нього завдання. Про це Бутко заявив журналістам.

"Не беруся судити однозначно: які справжні мотиви негативних висновків ФДМ щодо доручення Кабміну, суть якого - визначити доцільність створення Міжвідомчої робочої групи по відновленню платоспроможності "Сумихімпром", майже 100% акцій якого належить державі. Можливо, у фонді не в повній мірі усвідомлюють стратегічну значимість цього гіганта титаново-хімічної промисловості для економіки країни. Не виключено, навпаки, добре розуміють, але воліють діяти в інтересах осіб, які, починаючи з 2010 року, проводять політику, результатом якої стало оголошення "Сумихімпром" банкрутом. Важливіше інше - думка ФДМ про недоцільність створення міжвідомчої робочої групи наближає ліквідацію стратегічно важливого українського підприємства. Можна говорити, що ФДМ, як орган, що реалізує державну політику у сфері управління державною власністю, у повній мірі виконує покладені на нього законом обов'язки? Питання риторичне", - повідомив Бутко.

Раніше громадська робоча група з вирішення проблемних питань титанової галузі України повідомляла, що після навмисного доведення "Сумихімпром" до банкрутства, завдяки діям підконтрольних Дмирию Фірташа і Сергія Льовочкіна керуючого санацією "Сумихімпром" Лазаковича та розпорядника майна "Сумихімпром" Марченко створені юридичні передумови для ліквідації підприємства та оформлення переходу прав власності на його майно до підконтрольних Фірташу і Льовочкіну компаніям.

На думку групи, дії держорганів, які повинні протистояти цьому, відрізняються роз'єднаністю і неузгодженістю. Вона ініціювала створення міжвідомчої робочої групи по відновленню платоспроможності титанового концерну з метою координації дій органів влади, які повинні бути спрямовані на зміну складу комітету кредиторів "Сумихімпром", зміну керівника санації та розпорядника майна підприємства, відновлення його платоспроможності.

"Дії держорганів і підприємств держвласності, від яких залежить не тільки відновлення платоспроможності "Сумихімпром", але навіть взагалі збереження цього підприємства, нагадують зусилля трьох відомих персонажів байки Крилова. З відповідною нульовою ефективністю. Для орієнтованих на інтереси держави фахівців очевидно, що без координації зусиль державних органів, задіяних у процесі відновлення платоспроможності сумського хімічного гіганта, позитивне для держави рішення проблеми неможливо. Саме з цією метою необхідно створити Міжвідомчу робочу групу з відновлення платоспроможності "Сумихімпром". Немає іншого шляху збереження "Сумихімпрому" як найбільшого вітчизняного виробника хімічної продукції", - упевнений Бутко.