ua en ru

Білоруська влада змушує підприємців обмежити реалізацію української кондитерської продукції, - "Укркондпром"

Білоруська влада чинять тиск на національні організації торгівлі та громадського харчування з вимогою обмежити реалізацію української кондитерської продукції. Про це йдеться в листі асоціації «Укркондпром» на ім'я першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова.

«З початку квітня 2013 р. Білорусь, переслідуючи мету усунення українського виробника з білоруського ринку неконкурентними методами, повністю заблокувала ввезення українських кондитерських виробів на свою митну територію», - сказано в листі.

У документі наголошується, що Україна неодноразово проводила переговори з Білоруссю по врегулюванню даного питання, однак, білоруська сторона, обіцяючи розібратися в ситуації, не зробила жодних дій, вдаючись до тактики затягування.

У листі сказано, що Білорусь є нетто експортером і четвертим за величиною закордонним ринком збуту українських кондитерських виробів у світі. За даними Держмитниці, в 2012 р. з України до Білорусі було поставлено 23,6 тис. тонн кондитерських виробів.

Підприємці підкреслили, що український уряд неодноразово звертало увагу на необхідність розвитку експортного потенціалу України. Але виконання цього завдання, на їх думку, за умови відсутності ефективного інструменту реагування на порушення економічних прав України на зарубіжних ринках є малоймовірним.

«Враховуючи той факт, що Ви є співголовою українсько-білоруської міжурядової комісії з економічного співробітництва, просимо Вас ввести механізм оперативного та адекватного реагування української сторони на нетарифні торговельні бар'єри з боку Республіки Білорусь в розрізі застосування Україною невідкладних адекватних заходів з приведення країни-порушника економічних інтересів Україна до виконання своїх двосторонніх зобов'язань, а також включити це питання до порядку денного українсько-білоруської міжурядової комісії з економічного співробітництва, яке відбудеться у травні 2013 р.», - сказано в листі.

Читайте також: Україна не буде ініціювати антисубсидиційне розслідування щодо імпорту нафтопродуктів з Білорусі