ua en ru

Білорусія в 2012 р. планує імпортувати до 5 млрд кВт / год електроенергії з Росії та України

Білорусія в 2012 р. планує імпортувати до 5 млрд кВт / год електроенергії з Росії та Україні. Про це повідомив сьогодні журналістам заступник міністра енергетики Юрій Римашевський. "Існують баланси союзної держави і баланси в рамках ЄврАзЕС (Євразійське економічне співтовариство). І сьогодні обговорюються контракти на поставку електроенергії в 2012 р. Ми плануємо, що візьмемо до 5 млрд кВт / год", - сказав він. Як зазначив заступник міністра, за прогнозами, потреби країни в електроенергії будуть рости. "До кризи, наприклад, ми приростали близько 1,5-2% на рік", - сказав він.
Римашевський зазначив, що з метою підвищення ефективності енергетичних потужностей, які працюють на природному газі, поставлена задача до 2015 р. знизити на 10% витрати палива на виробництво електроенергії. Крім того, до 2015 р. планується ввести в експлуатацію 3 тис. 150 МВт нових потужностей і вивести більше 2 тис. МВт старих. "Тобто ми забезпечуємо приріст 800 МВт ефективних потужностей, які дозволять не тільки покрити потреби в електроенергії вже до 2015р., А й дадуть можливість експортувати електроенергію", - зазначив Римашевський.
Він також повідомив, що Білорусія розглядає можливість будівництва вугільної електростанції, і в цьому зв'язку оголосила міжнародний конкурс з вибору інвестора. "Ми розглядаємо можливість будівництва вугільної електростанції або на майданчику Зельвенской ГРЕС, або Березинської ГРЕС", - сказав заступник міністра. Він також повідомив, що в 2011 р. завершується будівництво великого енергоблоку потужністю 400 МВт на Мінській ТЕЦ-5. За його словами, підписаний контракт з китайськими компаніями на будівництво ще двох енергоблоків.