ua en ru

Віце-прем'єр Білорусії: Мінськ заощадить 2,7 млрд дол. на російських енергоресурсах

Уряд Білорусії вперше назвав розмір планованого річного економічного ефекту від вступу країни до Єдиного економічного простору з Росією і Казахстаном: тільки за рахунок нової формули ціни на російський газ білоруський бюджет розраховує заощадити 2 мільярди доларів. Про це розповів перший віце-прем'єр білоруського уряду Володимир Семашко на урочистому зібранні, присвяченому Дню білоруської науки, в Мінську, передає радіо "Свобода".
Чиновник нагадав, що з 1 січня почала діяти міждержавна угоду з енергетики, яка представляє принципово нові умови поставки газу в Білорусію: "Це не 350 доларів за 1 тисячу кубометрів, як для інших покупців, а 165 доларів", - зазначив Володимир Семашко.
Також, за його словами, діють і нові умови поставки російської нафти на білоруські нафтопереробні підприємства. Річний ефект, за підрахунками Семашко, вимірюється 700 мільйонів доларів. Ці показники, розраховують чиновники, дозволять істотно скоротити традиційно значне негативне зовнішньоторговельне сальдо.
Тим не менш, як вважають незалежні експерти, за видиму економію владі Білорусі доведеться заплатити як мінімум економічним суверенітетом. Під час зустрічі з ветеранами в Санкт-Петербурзі 27 січня прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що розраховує домовитися з Білоруссю з питання спільної валюти.

Нагадаємо, Єдиний економічний простір (ЄЕП) трьох держав Митного союзу - Росії, Білорусії і Казахстану - почав функціонувати з 1 січня 2012 р.

Президенти Росії, Білорусії і Казахстану Дмитро Медведєв, Олександр Лукашенко і Нурсултан Назарбаєв підписали в листопаді 2011 р. пакет документів про інтеграцію в рамках ЄЕП. Документи передбачають більш глибоку економічну інтеграцію трьох держав - учасниць Митного союзу. Мова йде про створення РФ, Білоруссю і Казахстаном спочатку Єдиного економічного простору, а в майбутньому - Євразійського економічного союзу.