ua en ru

Bellingcat доказав запуск "Градів" по Україні з території РФ

Bellingcat доказав запуск "Градів" по Україні з території РФ Фото: вистріл із РСЗВ "Град"

Відповідні докази з'явилися на основі аналізу супутникових даних

Міжнародна група журналістів Bellingcat встановила факти використання реактивних систем залпового вогню "Град" російською стороною з її території проти України. Про це керівник організації Еліот Хіггінс повідомив телеканалу ARD.

"Ми досліджували атаки літа 2014 року в Україні. Багато що доводило те, що обстріли проводилися з іншого боку кордону, з Росії, але не вистачало доказів", - розповів він.

Тепер же, за його словами, такі з'явилися на основі аналізу супутникових даних. Увійшовши до відкритих програм Google, "кожен може побачити, що з середини липня 2014 року поля (у Східній Україні) зазнавали обстрілів із "Градів", більше 300 ударів", йдеться в репортажі.


Зазначено, що на тих самих картах можна виявити і самі реактивні системи залпового вогню, заховані в укриття. Повідомляється, що мінімум на п'яти напрямках стріляли російські військові: є відео і в соцмережах, а встановити точно місця, де вони були зняті, також вдалося за допомогою Google Maps.

"Усе говорить про те, що це були сплановані атаки", - робить висновок журналіст.

Нагадаємо, раніше міжнародна група журналістів Bellingcat під час власного розслідування дійшла висновку, що установка "Бук", з якої збили Boeing 777, перебувала під контролем бойовиків.