ua en ru

Бельгія вже не входить до твердого ядра держав єврозони, - аналітики

Королівство Бельгія вже не входить до твердого ядра держав єврозони і все більше скочується на рівень країн, на зразок Іспанії та Італії. Таку думку висловив аналітик Commerzbank Давид Шнаутц, коментуючи третє місце за рівнем держборгу, який займає в ЄС Бельгія. Про це пише РБК daily з посиланням на Handelsblatt.
Німецьке видання звертає увагу на те, що про проведення у вівторок розміщення нових десятирічних держоблігацій міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс повідомив лише вранці того ж дня. Прибутковість паперів склала 4,4%, що лише на 0,4 п.п. менше, ніж інвестори вимагають за аналогічні італійські бонди. Напередодні Іспанії довелося за нові десятирічні бонди пропонувати навіть 5,6%, однак і попит на її облігації був помітно вище. Внаслідок замість запланованих 5 млрд євро Бельгії вдалося залучити 3 млрд, тобто - вдвічі менше, аніж Іспанії.
Водночас Бельгія випустила і короткострокові цінні папери на суму більше 3 млрд євро, але, оскільки вони розраховані, відповідно, на три місяці і один рік, для довгострокового рефінансування користі від них не буде. При цьому, Бельгія в нинішньому році планує залучити на ринку облігацій 34 млрд євро. Ця сума набагато більше потреб Португалії, що знаходиться в ще більш складній ситуації.
Додаткову заклопотаність інвесторів викликає політична ситуація в країні. Після проведених у червні минулого року парламентських виборів, через триваючі чвари між фламандцями й валлонами досі не сфоромовано новий уряд. Поки що ж за дорученням короля Альберта виконуючий обов'язки глави кабінету міністрів Ів Летерм мав посилити заходи економії і домогтися в нинішньому році зниження бюджетного дефіциту до рівня нижче 4,1% від ВВП.
Згідно з прогнозом Міністерства фінансів, загальна заборгованість Бельгії зросте в 2011 р. до 98,1% від ВВП. І хоча це нижче символічного рівня в 100%, в будь-якому випадку королівство знаходиться за цим показником на третьому після Греції і Італії місці в Європі. «На думку ринку, в Бельгії існує проблема держборгу, а через внутрішньополітичні негараздів критичне ставлення інвесторів до цієї країни лише загострюється», - зазначив Д. Шнаутц.
Крім того, значні ризики нагромадилися і в фінансовому секторі: держава взяла на себе серйозні гарантії по боргах постраждалих від кризи банків. Три провідних кредитних інститути країни - KBC, Fortis та Dexia - отримали від влади під час кризи мільярди євро державних вливань. Так, Fortis був найбільшим банком Бельгії, потім він зазнав часткової націоналізації, а потім держава продала його французькому BNP Paribas.