ua en ru

Бельгія в обхід ембарго ОЗХЗ постачала хімікати в Сирію, - Knack

Бельгія в обхід ембарго ОЗХЗ постачала хімікати в Сирію, - Knack Ілюстративне фото: Бельгія в обхід ембарго ОЗХЗ постачала хімікати в Сирію (flickr.com-opcw)

Компанії в період з 2014 по 2016 здійснювали поставки сотень тонн промислових хімікатів

Три бельгійські компанії експортували в Сирію хімічні компоненти, в тому числі придатні для виготовлення зарину, які заборонені міжнародною Організацією по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ). Про це повідомив бельгійський журнал Knack.

Згідно з інформацією видання, бельгійська митниця подала позов трьом компаніям з Антверпена. Компанії в період з 2014 по 2016 здійснювали поставки в Сирію сотень тонн промислових хімікатів - ізопропанол, ацетону, метанолу і дихлорметану.

Видання повідомляє, що це компанії A. A. E. Chemie Trading, Annex Customs і Danmar Logistics, перша з яких оптовий постачальник хімічних продуктів для промислового використання. Дві інші компанії виступали посередниками поставок: Anex Customs здійснювала адміністративний супровід угод; а Danmar Logistics відповідала за транспорт і логістику.

Передбачається, що одна із зазначених речовин - 95% ізопропіловий спирт, який можна використовувати при виробництві хімічної зброї. Всього з травня 2014 по грудень 2016 року в Сирію було відправлено 24 партії хімікатів.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявляв, що Сирія в результаті суботніх ракетних ударів не зможе виробляти хімічну зброю.