ua en ru

У Бельгії суд закрив справу щодо екстрадиції Пучдемона

У Бельгії суд закрив справу щодо екстрадиції Пучдемона Фото: Карленс Пучдемон (facebook.com/KRLSPuigdemont)

Засідання суду в Бельгії тривало п'ять хвилин

Судова палата Брюссельської ради (Бельгія) офіційно закрила справу колишнього глави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона і чотирьох колишніх міністрів, передає RTBF.

Оголошення суд зробив після того, як Іспанія відкликала європейський ордер на арешт Пучдемона і міністрів при його уряді. Як повідомили іспанські ЗМІ, засідання суду в Бельгії тривало п'ять хвилин. Політики Каталонії на засіданні не були присутні.

Також брюссельська прокуратура залишила в силі рішення Верховного суду Іспанії, яким було відкликано міжнародний ордер на арешт колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона.

Таким чином, Карлесу Пучдемну і його колегам зняли обмеження на свободу пересування, введені бельгійськими судами в контексті процедури екстрадиції. Проте, політики як і раніше знаходяться в небезпеці бути заарештованими в Іспанії.

Нагадаємо, Верховний суд Іспанії 5 грудня 2017 року заявив, що він відкликав міжнародний ордер на арешт колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона. Також скасовано ордери стосовно чотирьох членів каталонського парламенту. Рішення було прийнято в зв'язку з тим, що Пучдемон і його соратники в Бельгії продемонстрували готовність повернутися в Іспанію, щоб взяти участь в регіональних виборах в Каталонії 21 грудня.

Пучдемон і четверо його міністрів покинули Іспанію після того, як регіональний уряд було звільнено за односторонню заяву про незалежність Каталонії після референдуму про відділення регіону. Іспанія видала ордер на їх арешт за звинуваченням у заколоті і сепаратизмі.