ua en ru

У Білорусі тисячі людей протестували проти "декрету про дармоїдів"

У Білорусі тисячі людей протестували проти "декрету про дармоїдів" Фото: акція протесту в Білорусі

Близько тисячі людей узяли участь у мітингу й марші в місті Брест

У Білорусі відбувся черговий протест проти так званого "декрету про дармоїдів" - указу президента Олександра Лукашенка, що запровадив податок на непрацевлаштованих. Про це передає "Радіо Свобода".

Зазначено, що загалом близько тисячі людей узяли участь у мітингу й марші в місті Брест, що протривали близько двох годин.

Учасники маршу, йдучи центральними вулицями міста, вигукували "Ні декретові №3", як офіційно називається документ, і "Лукашенко, йди геть!"

Перед початком акції міліція перепинила авто з кількома лідерами опозиції, які їхали з Мінська до Бреста, щоб узяти в ній участь. Державтоінспекція затримала авто Віталія Римашевського під приводом перевірки, чи воно не в розшуку.

Ще двоє опозиціонерів, які їхали з ним, Анатолій Лебедько і Микола Козлов, вирушили далі до Бреста подорожніми автами, але їх теж зупинили, опозиціонерів забрали до відділку міліції. Їх відпустили тільки після того, як акція скінчилася.

altaltaltaltalt
Фото: акція протесту в білоруському Бресті

Схожі акції тривають у різних містах Білорусі вже кілька тижнів. Також кількадесят тисяч осіб підписали петицію проти указу, який неофіційно назвали "декретом про дармоїдів".

Учасники акцій протесту вимагають скасувати рішення президента Білорусі Лукашенка про щорічний одноразовий збір на суму в перерахунку у приблизно 200 євро, який мають сплачувати всі громадяни, що не працюють понад 180 днів на рік. Закон не поширюється на зареєстрованих на біржах праці осіб, які шукають роботу, домогосподарок, фермерів і осіб, що працюють у Росії. Термін сплати нового податку збіг 20 лютого 2017 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Бобруйську, Барановичах, Бресті і Вітебську проходили масові акції протесту проти декрету про дармоїдство.