ua en ru

У Білорусі привели у виконання перший в 2017 смертний вирок

У Білорусі привели у виконання перший в 2017 смертний вирок Фото: смертна кара

Острікова визнали винним у зґвалтуваннях і вбивствах з особливою жорстокістю

У Білорусі привели у виконання смертний вирок жителю Гомеля Сергію Острікову, визнаному винним у зґвалтуваннях і вбивствах з особливою жорстокістю. Про це повідомляє правозахисний центр "Весна".

Так, мати Острікова отримала відповідне повідомлення з Гомельського обласного суду.

Координатор кампанії "Правозахисники проти смертної кари в Білорусі" Андрій Полуда вважає, що розстріляти Острікова могли в період з 13 по 29 квітня, оскільки останній лист із СІЗО №1, де містився засуджений до вищої міри, було датовано саме 13 квітня, а обласний суд отримав повідомлення про приведення у виконання смертного вироку 29 квітня.

Так, 5 квітня матері Острікова дозволили зустрітися з сином у СІЗО. Це була їхня остання зустріч.

Відзначимо, Сергій Остріков був визнаний винним і засуджений до смертної кари в травні 2016 року. За даними слідства, він пропонував своїм колегам-жінкам підвезти їх, потім привозив їх в гараж, ґвалтував і вбивав. Тіла жертв чоловік закопував в лісі. Слухання справи проходило в закритому режимі з етичних міркувань.

Нагадаємо, в жовтні 2013 року спеціальний доповідач ООН з дотримання прав людини в Білорусі Міклош Гарасті закликав Мінськ запровадити мораторій на виконання смертних вироків.