ua en ru

У Білорусі за підозрою в шахрайстві затримано 3 українця

У Білорусі за підозрою в шахрайстві затримано 3 українця Фото: прикордонний перехід "Нова Гута", де були затримані українці

В шахрайстві звинувачують двох киян та жителя Броварів

У Гомелі (Білорусь) за підозрою в шахрайстві затримано троє громадян України, щодо яких порушено п'ять кримінальних справ. Про це повідомляє БЕЛТА з посиланням на прес-службу УВС Гомельського облвиконкому.

За попередньою інформацією, двоє мешканців Києва та їхній товариш з міста Бровари з 10 по 14 липня реалізували в обласному центрі шахрайську комбінацію. Їх жертвами стали п'ятеро городян, у тому числі продавець кіоску з реалізації талонів, двоє індивідуальних підприємців, реалізатор РУП "Білоруські лотереї" та інші особи, які на даний момент звернулися в правоохоронні органи.

"Схема обману виглядала так. Один із зловмисників звертався до продавця або підприємця з пропозицією купити в нього дорогі мікросхеми для телевізорів. Як правило, він отримував відмову. Однак тут же включався в діалог нібито випадковий перехожий. З боку це виглядало так, ніби чоловік стояв у черзі і почув розмову. Спільник, представляючись директором фірми оргтехніки, негайно погоджувався придбати партію мікросхем, однак потрібної суми при ньому, зрозуміло, не було. Тому уявному продавцю він пропонував почекати, поки не повернеться з готівкою. Тут вже починався другий етап шахрайської операції. Зловмисник, висловлюючи нетерпіння, просив торгових працівників передзвонити клієнтові-бізнесмену, оскільки спізнюється на потяг. А той у свою чергу благав віддати продавцю мікросхеми гроші і забрати запчастини, за які він зараз же розплатиться, оскільки знаходиться вже в дорозі. Нічого не підозрювали люди таким чином віддавали від 1,2 до 6 млн білоруських рублів", - зазначає видання.

Як повідомляється, після надійшли заяв білоруський оперативники карного розшуку провели необхідну роботу по встановленню особи шахраїв, однак виявилося, що ті вже виїхали до себе на батьківщину.

"А на початку серпня кримінальне тріо знову вирішив відвідати Білорусь. За сприяння прикордонників на прикордонному переході "Нова Гута" всі троє були затримані", - пише видання.

Зараз вони поміщені в ізолятор тимчасового утримання УВС. Проводиться подальша робота по встановленню всіх фактів їх протиправної діяльності.
Зазначимо, сьогодні Президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що на білорусько-українському кордоні відзначається безліч порушень, тому білоруська сторона посилює її охорону. За його словами, фіксуються порушення, починаючи від контрабанди і до проникнення людей зі зброєю.