ua en ru

Білорусь вимагає від РФ знижку на газ

Білорусь вимагає від РФ знижку на газ Фото: Білорусь вимагає від РФ знижку на газ в 25 доларів за 1 тис. куб. м

Росія і Білорусь обговорюють перехід до принципів рівнодоходності у визначенні ціни на газ

У ході переговорів Білорусі з Росією про перехід до принципів рівнодоходності у визначенні ціни на газ білоруська сторона запропонувала тимчасовий варіант знижки, передає "Комерсант" з посиланням на джерела.

Як повідомили джерела, Росія і Білорусь обговорюють два варіанти: принципи рівнодоходності для "Газпрому" російського і білоруського ринку в рамках Євразійського економічного союзу, де повинен бути запущений єдиний енергоринок, і ціна, за якою Білорусь купуватиме російський газ до кінця переговорів.

Видання повідомляє, що білоруська сторона вимагає, щоб до запровадження принципів рівнодоходності РФ надала знижку в 25 доларів за 1 тис. куб. м газу до базової ціни. На даний момент базою для формули розрахунку є ціна газу в Ямало-Ненецькому Автономному Окрузі, де оптова ціна на газ найнижча в Росії - близько 32,4 долара без ПДВ. З урахуванням знижки основа розрахунку 6,5 доларів на 1 тис. кубометрів виявиться майже в три рази нижче середньої собівартості видобутку в РФ.

За даними іншого джерела, мова йде про знижку в 25 доларів до кінцевої ціни на газ. Зараз кінцева ціна газу для Білорусі складає 142,4 долара за 1 тисячу кубометрів при середньоєвропейській ціні на газ "Газпрому" в 185 доларів.

Міненерго РФ і "Газпром" від будь-яких коментарів поки відмовляються.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що знижка на газ на осінніх переговорах з РФ заощадила Україні 1 млрд гривень.