ua en ru

Білорусь підтримала декларацію Ризького саміту з "застереженням"

Білорусь підтримала декларацію Ризького саміту з "застереженням" Фото: Володимир Макей

Білорусь доклала до декларації зі свого боку спеціальну заяву

Білорусь підтримала декларацію Ризького саміту з застереженням. Про це повідомив сьогодні журналістам в Ризі міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей, передає БЕЛТА.

Макей зазначив, що Білорусь доклала до декларації зі свого боку спеціальну заяву.

"Це письмова заява, що ми попросили прикласти в якості офіційного документа... Підтримали із застереженням для того, щоб документ носив конструктивний і орієнтований на майбутнє характер. Можна назвати це застереженням. Головне зараз у тому, щоб не робити якусь емоційну заяву. Нехай воно навіть буде й цікаво. Головне в тому, щоб збудувати дорогу в майбутнє", - сказав він.

Володимир Макей також зазначив, що проблеми країн "Східного партнерства" полягають не тільки у зовнішніх факторах.

"На жаль, деякі наші партнери вважають, що якісь гучні емоційні заяви допоможуть вирішити проблеми, які вимагають щоденних, наполегливих, величезних зусиль. Вони спробували включити гучні заяви, які звинувачують якісь сторони, в заключну декларацію Ризького саміту. Спробували представити це таким чином, що всі проблеми, всі, скажімо, головні хвороби "Східного партнерства" полягають лише у зовнішніх факторах. Аж ніяк. Це не тільки зовнішні фактори. Дуже багато залежало і залежить від Європейського союзу. Перш ніж кивати на когось, треба подивитися на себе", - сказав він.

Крім того, Макей зазначив, що "Східне партнерство" не повинно створювати нових розділових ліній в Європі.

"Ця ініціатива не повинна сприйматися з якоюсь заклопотаністю сусідами сусідів, як висловлюються в Європейському союзі. Маються на увазі ті, що не межують з ЄС", - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні, 22 травня 2015 р. був оприлюднений текст декларації Ризького саміту.