ua en ru

Білорусь планує впускати жителів ДНР/ЛНР вибірково

Білорусь планує впускати жителів ДНР/ЛНР вибірково Фото: паспорт ЛНР

Рішення буде прийматися "в залежності від життєвої ситуації"

Голова управління інформації Міністерства внутрішніх справ Білорусі Костянтин Шалькевич повідомив, що держава планує впускати жителів самопроголошених "Донецької та Луганської народних республік" вибірково, передає ВВС.

Так, за його словами, ДНР і ЛНР "є невизнаними територіальними утвореннями, в зв'язку з чим документи, видані відповідними органами ДНР і ЛНР, також є недійсними на території Республіки Білорусь".

При цьому Шалькевич підкреслив, що більшість людей, які приїжджають у країну з такими документами, підпадають під президентський указ від серпня 2014 року "Про перебування громадян України в Республіці Білорусь".

На сайті посольства Білорусі в Україні відзначається, що указ був прийнятий у зв'язку з "стійкою тенденцією збільшення громадян України, які прибувають в Республіку Білорусь з Донецької та Луганської областей". Зокрема, він звільняє переселенців від надання деяких документів, необхідних для влаштування в школу дітей і одержання допомоги, якщо ці документи "не можуть бути надані з об'єктивних причин".

Таким чином, підсумував Шалькевич, при в'їзді в Білорусь з території Росії людей з документами ДНР і ЛНР спочатку проводиться ідентифікація особи, а потім, "в індивідуальному порядку, залежно від життєвої ситуації", приймається рішення про допуск на територію країни.

Нагадаємо, раніше офіційний представник Держприкордонкомітету Білорусі Антон Бичковський заявив, що визнання РФ документів ДНР/ЛНР не вносить жодних коректив в роботу білоруського відомства, в'їхати до Білорусі за такими документами, як і раніше неможливо.