ua en ru

Байден відмовився від участі у виборах Президента США

Байден відмовився від участі у виборах Президента США Фото (AFP): Джо Байден (праворуч) і Барак Обама

Віце-президент США пообіцяв під час передвиборної кампанії не залишатися осторонь і не мовчати

Віце-президент Сполучених Штатів України (США) Джо Байден заявив, що не буде балотуватися на пост Президента США від Демократичної партії на виборах 2016 року. Про це він сказав журналістам в Білому домі у присутності нинішнього Президента США Барака Обами і своєї дружини, передає СNN.

Як зазначив Байден, його родина не готова до того, щоб він брав участь у виснажливій передвиборній кампанії.

72-річний віце-президент США і його сім'я продовжують тужити за його сином Бо, який помер у травні цього року від раку мозку.

Разом із тим Байден зазначив, що під час передвиборної кампанії він не залишиться осторонь і мовчати не буде. "Я постараюся говорити так багато, як тільки зможу", - цитує Байдена Bloomberg.

Заява Байдена поклала кінець тривалим суперечкам про те, чи складе віце-президент США конкуренцію Хілларі Клінтон на виборах 2016 року.

Після дебатів, що пройшли у США раніше в жовтні, підтримка Клінтон збільшилася на 10%, згідно з опитуванням Reuters/Ipsos. Екс-держсекретаря США підтримали 52% респондентів, ще одного демократа Берні Сандерса - 27%. Тільки 13% опитаних висловилися на підтримку Байдена, і цей показник був нижче попереднього на 6 п.п., зазначає Reuters.

Третє місце серед демократів Байдену віддають більшість проведених опитувань, зазначив головний стратег кандидатів від Демократичної партії у 2004 і 2008 роках Джо Тріппі. За словами експерта, в нинішній передвиборній кампанії Байдену було б украй важко протистояти Клінтон і Сандерсу, які вже заручилися підтримкою виборців.

Джо Байден балотувався на пост Президента США двічі: у 1988 і 2008 роках, і обидва рази вибував із президентських перегонів на самому початку. На посаді віце-президента США Байден перебуває із 20 січня 2009 року, а раніше працював головою сенатського комітету із зовнішньої політики і був сенатором штату Делавер. Сам Байден раніше заявляв, що він зустрічався "практично з усіма світовими лідерами".

Нагадаємо, в серпні газета The New York Times повідомила про те, що віце-президент США Джо Байден має намір виставити свою кандидатуру на президентських виборах у 2016 році.