ua en ru

"Батьківщина" вимагає створення ТСК щодо тарифів, "Нафтогазу", НБУ та ФГВФО

"Батьківщина" вимагає створення ТСК щодо тарифів, "Нафтогазу", НБУ та ФГВФО Фото: Юлія Тимошенко

"Батьківщина" вимагає терміново створити у парламенті три тимчасові слідчі комісії – щодо тарифів, щодо корупції в НАК "Нафтогаз України" й ПАТ "Укргазвидобування" та щодо розслідування злочинів керівництва НБУ і Фонду гарантування вкладів. Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та комітетів парламенту.

"Відповідні проекти постанов про створення ТСК вже зареєстровано. І лише від голови Верховної Ради залежить, чи будуть вони включені до порядку денного поточного сесійного тижня", – наголосила політик.

Тимошенко повідомила, що за тиждень роботи в округах "народні депутати від "Батьківщини" об’їхали всю країну і побачили страшну картину, коли люди, особливо в сільській місцевості, вимикають свої будинки від газового опалення через те, що не здатні платити за газ".

У зв’язку з цим необхідно терміново створити тимчасові слідчі комісії щодо встановлення необґрунтованих тарифів та щодо корупції в НАК "Нафтогаз України" й "Укргазвидобуванні", наполягає лідер фракції.

Окрім того, Тимошенко зазначила, що влада проводить нову "величезну аферу" за спинами людей, пов’язану з привласненням коштів збанкрутілих банків.

"Після того, як було знищено 84 українські банки, Гонтарева наростила з 12 до 41% питому вагу російського капіталу в банківській системі. У зв’язку з цим я подала до СБУ заяву про злочин щодо дій Гонтаревої. І нехай Служба безпеки розбереться, хто є "рукою Москви", – зауважила голова фракції.

Також Тимошенко заявила, що спеціальна ТСК парламенту має розслідувати "злочинну діяльність" керівництва Фонду гарантування вкладів, який "забрав майно 67 банків на загальну суму 448 млрд грн".

Голова партії вважає, що це майно потрібно було переоцінити як мінімум удвічі більше: "Керівник Фонду гарантування вкладів отримав майно за балансовою оцінкою 448 млрд грн. І замість того, щоб дооцінити його до трильйона, знецінив це майно до 99 млрд грн, поклавши по суті 350 млрд грн в кишеню".

"Ми вимагаємо створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування корупційної діяльності Голови НБУ та керівника Фонду гарантування вкладів і дати правову оцінку їхнім діям. Інакше країна витратить половину ВВП і вкрадені кошти будуть покладені в кишені Порошенка, Гонтаревої, Ворушиліна та інших", – підсумувала лідер "Батьківщини".