ua en ru

"Батьківщина" подала позови в суд на уряд Гройсмана і НКРЭКУ, – Тимошенко

"Батьківщина" подала позови в суд на уряд Гройсмана і НКРЭКУ, – Тимошенко Фото: Юлія Тимошенко

"Батьківщина" подала два позови до Окружного адміністративного суду Києва щодо незаконного підвищення ціни на газ, тарифів на централізоване опалення і водопостачання. Про це журналістам повідомила лідер партії Юлія Тимошенко біля будівлі суду.

"Ми подали адміністративний позов безпосередньо на Гройсмана і його уряд, який зробив безпрецедентно неправовий крок і своєю постановою майже вдвічі підняв ціну на український газ для населення, особливо для пільгових категорій", – сказала вона.

За словами Тимошенко, в позові обґрунтовується незаконність дій уряду Гройсмана: "Ні Конституцією, ні законами не передбачено, щоб КМУ встановлював ціни на газ".

Лідер фракції наполягає, що ціни на газ має встановлювати ринок, а не уряд. Крім того, ціна на газ, встановлена урядом, є необґрунтованою.


"Думаю, що пан Гройсман разом з Яценюком рано чи пізно будуть відповідати за те, що вони ціну на український газ для громадян України встановили у п'ять-шість разів вище, ніж собівартість разом з прибутком на український газ. Жоден уряд, жоден президент за час незалежності України собі такого не дозволяли! ", – обурилася лідер "Батьківщини".

Другий позов, як повідомила Тимошенко, подано на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електроенергетики та комунальних послуг, яка своїм рішенням встановила для населення завищену ціну на централізоване опалення та централізоване водопостачання.

"НКРЭКУ не мала права встановлювати тарифи на централізоване опалення і водопостачання – це компетенція місцевих органів влади! І те, що вони залізли в чужу компетенції – це перевищення їх посадових повноважень, і за це треба відповідати! ", – переконана політик.

Юлія Тимошенко також звернула увагу на безпрецедентну "компетентність" чинної влади у зв'язку з тим, що нову ціну на газ одночасно встановили і Національна комісія з регулювання електроенергетики, і уряд на чолі із Гройсманом.

"Цікаво, що сьогодні одночасно на ціну на газ діє постанова НКРЕКП і постанова уряду, які суттєво відрізняються за ціною – вони навіть між собою скоординуватися і домовитися не можуть! ", - заявила вона.

При цьому лідер "Батьківщини" нагадала, що Конституцією України передбачено, що тарифи повинні бути соціально посильні для громадян.

"Розуміючи якість український судів, розуміючи залежність і іноді і корумпованість некомпетентних суддів, я хочу, щоб наша команда зробила цей крок і показала всьому суспільству: чи буде цей суд правосудним, повернуть людям нормальну, обґрунтовану ціну на український газ? Або цей суд буде знову обслуговувати клани, корупцію і примхи Яценюка-Гройсмана?! ", – зауважила Юлія Тимошенко та закликала громадянське суспільство і ЗМІ взяти під контроль судові процеси проти уряду Гройсмана і НКРЭКУ

"Ми не маємо права на бездіяльність і зобов'язані включити всі інструменти, які у нас є для того, щоб припинити знущання над українцями щодо встановлення ціни на український газ та необґрунтованого встановлення тарифів на тепло і воду", - переконана голова партії.

Разом з лідером "Батьківщини" позов в суд подавали народні депутати Валерій Дубіль, Борис Тарасюк, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко та інші політики.