ua en ru

"Батьківщина" домоглася внесення важливих правок до закону про реінтеграцію Донбасу, - нардеп

"Батьківщина" домоглася внесення важливих правок до закону про реінтеграцію Донбасу, - нардеп Фото: Сергій Соболєв (з відкритих джерел)

У "Батьківщині" вважають закон суттєвим кроком вперед

"Батьківщина" проголосувала за ухвалення в цілому закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями України (№7163). Про це заявив перший заступник керівника фракції Сергій Соболєв на брифінгу в кулуарах парламенту, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

За його словами, "при всіх недоліках і недомовленостях" цього документу він є суттєвим кроком вперед порівняно з діючою до сьогодні законодавчою базою, що регулює ситуацію навколо окупованих територій Криму та частини Донбасу.

Парламентарій повідомив, що фракція "Батьківщина" добилась врахування в законі трьох правок, одна з яких називає Російську Федерацію країною-агеросором: "І будь-які аргументи про те, що Росію не потрібно згадувати, бо агресія може бути з будь-якої сторони, ми вважаємо нечемними. Ми вдячні за те, що зал підтримав нашу пропозицію".

У законі враховано ще одну принципову для фракції "Батьківщина" правку депутата Олексія Рябчина про відстоювання майнових та інших прав в українських судах без судових зборів мільйонами наших громадян, які втратили свою власність на окупованих територіях Криму та частини Донбасу.

Соболєв також зауважив, що дуже важливим у цьому документі є врегулювання питання використання Збройних сил України, яке не було врегульованим протягом останніх 3,5 років з моменту агресії РФ.

"Вперше ми визначаємо, що це ніяке не АТО, вперше фактично ми переходимо до статусу, визначеного ООН як право на самооборону з використанням Збройних сил України. Фактично парламент сьогодні встановив, що використання ЗСУ, яке регулювалось законом про АТО, діє тепер напряму через закон, який ми сьогодні ухвалили – №7163", – пояснив депутат.

Окрім того, перший заступник керівника фракції зазначив, що надання законом права президенту встановлювати території окупації не звужує права людей.

"Порадувало те, що в кінцевому варіанті профільний комітет ВРУ зняв питання щодо можливості порушення прав людини в частині прослуховування, зняття інформації – до закону повернуто загальну норму щодо захисту прав людини, яка відповідає міжнародним конвенціям", – сказав він.

Водночас, зауважив Соболєв, залишається не вирішеним питання переміщення товарів.

"Сподіваємося, що РНБО та президент своїм указом чітко визначать перелік санкцій української сторони до країни-агресора", – зазначив парламентарій і додав, що такий перелік санкцій має бути розширений до рівня переліку, встановленого країнами ЄС та США.