ua en ru

Євромайдан: Баррозу закликав всі сторони утриматися від застосування сили

Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу закликав обидві сторони протистояння в Україні утриматися від застосування сили. Про це він заявив під час візиту до Берліна.

Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу (на фото) закликав обидві сторони протистояння в Україні утриматися від застосування сили. Про це він заявив під час візиту до Берліна, передає "5 канал".

"Ми з величезною увагою та занепокоєнням стежимо за розвитком подій в Україні. І вже чітко заявляли, що українська влада має поважати демократичні свободи та права людей брати участь у демонстраціях. Водночас, ми закликали мітингарів до стриманості. Звісно, протести стали результатом того, що сила-силенна українців бачать власне майбутнє у Європі і вони засмучені результатами Вільнюського саміту. Але сподіваємося, що діалог триватиме і спокійна воля знайде повагу. І ми зможемо вирішити ці питання у дусі, який принесе користь Україні, українцям і всій Європі", - заявив він.

Зазначимо, раніше канцлер ФРН Ангела Меркель, з огляду на масові протести в Україні, застерегла Президента України Віктора Януковича від застосування сили проти мирних демонстрантів. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Меркель закликала Януковича і уряд у Києві "зробити все, щоб постійно захищати свободу висловлення думки та право на мирні демонстрації", цитує заяву агентство dpa.

Сьогодні в Києві в пікеті під будівлею Кабміну з ранку брали участь близько 2 тис. осіб. Зокрема, під головним входом стоїть 700 осіб і 300 внизу блокують вул. Грушевського.

Нагадаємо, кількість мітингувальників у 500 тис. осіб стала рекордною за всю історію України. Ця масова акція відбулася в неділю, 1 грудня, на знак протесту проти жорстокого побиття активістів Євромайдану співробітниками спецпідрозділу "Беркут".

Звернемо увагу, що з 21 листопада в Україні розпочалася хвиля протестів після прийняття Кабміном рішення про призупинення євроінтеграції. Акція отримала назву "Євромайдан". Після подій в ніч на 30 листопада, коли міліція жорстоко розігнала мітинг на Майдані Незалежності, хвиля протестів посилилася. Активісти Евромайдана 1 грудня захопили будівлі КМДА та Будинок профспілок на Хрещатику.