ua en ru

Барак Обама закликав американських сенаторів утриматися від нових санкцій проти Ірану

Президент США Барак Обама закликав американських сенаторів утриматися від пропозиції нових санкцій проти Ірану, щоб дати час для завершення угоди щодо ядерної програми Тегерана, передає ВВС.

Офіційний представник Білого дому попередив, що якщо угода з Іраном не буде узгоджена, Іран продовжить збагачення урану.

У середу, 20 листопада, в Женеві починається новий раунд переговорів між Іраном і представниками п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН (США, Великобританії, Франції, Росії та Китаю), а також Німеччини.

Міністр закордонних справ Ірану сказав, що, на його переконання, розбіжності можуть бути усунені.

"Ми чекаємо і вимагаємо поваги. Для нас, іранців, ядерна енергетика не пов'язана з можливістю вступити в клуб або загрожувати комусь. Ядерна енергія для нас - це можливість самим визначати свою долю, а не дозволяти іншим вирішувати за нас", - заявив глава МЗС Ірану в опублікованому на сайті YouTube відеозверненні.

У вівторок президент США Барак Обама разом з держсекретарем Джоном Керрі і радником з національної безпеки Сюзан Райс провів двогодинні переговори з сенаторами в Білому домі.

В останні дні деякі американські законодавці висловили стурбованість швидкими темпами переговорів щодо іранської ядерної програми і вимагали, щоб США зайняли більш жорстку позицію по відношенню до Тегерану.

У відповідь Білий дім оприлюднив заяву, в якій говориться: "У нас є можливість зупинити розвиток іранської ядерної програми і згорнути деякі її ключові напрями, одночасно намагаючись зрозуміти, чи можливо досягнення повного врегулювання".

У заяві йдеться, що якби не було попередньої угоди, Іран продовжив би нарощувати свої запаси збагаченого урану, встановив нові центрифуги і розробив б плутонієвий реактор в місті Арак.

За словами прес-секретаря американського президента Джея Карні, Барак Обама сказав сенаторам, що нові санкції були б найбільш ефективні, якби Іран відмовився прийняти запропоноване йому угоду, чи погодився, але згодом порушив його умови.

Обама також спростував повідомлення про те, що Іран отримає не менше 40 млрд доларів в результаті послаблення санкцій.

Виступаючи пізніше на заході, організованому газетою Wall Street Journal, Обама сказав, що не знає, чи буде угода досягнута на цьому тижні або на наступному, але, за його словами, основний обсяг санкцій проти Ірану збережеться.

"Ми не збираємося чіпати самі серйозні санкції. Нафтові, банківські санкції, а також санкції у сфері фінансових послуг нікуди не зникнуть", - сказав Обама.

За три дні переговорів за іранською ядерною програмою на вищому рівні на початку цього місяця прориву досягти не вдалося.

Іран стверджує, що його програма носить виключно мирний характер, проте США і їх союзники наполягають, що Тегеран намагається створити ядерну зброю.

Ще однією ознакою потепління відносин між Іраном і країнами Заходу була телефонна розмова прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона з президентом Ірану Роухани - перша за більш ніж 10 років.

За словами представника Даунінг-стріт, обидва лідери домовилися продовжувати зусилля по поліпшенню відносин між великою Британією та Іраном.