ua en ru

Банківський сектор України переживає гостру нестачу гривні на тлі надлишкової валютної ліквідності, - учасник ринку

Банківський сектор України переживає гостру нестачу гривні як кредитного ресурсу на тлі надлишкової валютної ліквідності. Про це під час інвестиційної конференції заявив голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін, передає кореспондент РБК-Україна.

«Специфіка кредитування сьогодні - строгі обмеження на валютне кредитування, якщо ти не експортер, для юрособи це ще можливо, але з дуже жорсткими умовами формування резервів, для населення це взагалі заборонено. Як результат - парадоксальна ситуація з ліквідністю. Банківська система більш ніж ліквідна в доларі, в євро, залишки на коррахунках банків близько 7 млрд дол, залишки в гривні на коррахунках коливаються в районі 16-22 млрд грн», - сказав Тимонькін.

Він підкреслив, що це парадоксальна ситуація, коли не вистачає головного кредитного ресурсу. «Причини - всякі негативні очікування, як і раніше ростуть депозити в доларі, хоча й зростають гривневі... Попит-пропозиція, всім потрібна гривня. І банки готові платити за гривню більше», - додав Тімонькін.