ua en ru

Банківські нововведення можуть стати перепоною для створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, - УАБ

У разі прийняття законопроекту №0884 у чинній редакції, який передбачає майже семикратне збільшення мінімальних вимог до капіталу новостворюваних банків в Україні - від нинішніх 75 млн грн. до 500 млн грн під реальну загрозу ставиться подальше існування понад 120 із 175 діючих комерційних банків в Україні. На цьому наголошує Асоціація українських банків (АУБ) в листі-зверненні до європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле, одночасно підкреслюючи, що рекомендації Базельського комітету з банківського нагляду, на відміну від українського законодавства, взагалі не містять вимог до абсолютного мінімального розміру капіталу вже існуючих банків.

"Беручи до уваги прагнення України до поглиблення інтеграції з ЄС, Асоціація українських банків розцінює як ненормальний сам факт створення абсолютно різних умов для започаткування діяльності кредитних установ в Європі і Україні, що, на наше переконання, не відповідає базовим принципам рівної конкуренції і створює вагомі перешкоди для продовження діяльності вже діючих банків", - підкреслює в своєму листі АУБ, звертаючи увагу на особливу актуальність цього питання в контексті проведення переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

АУБ також відзначає, що цей момент викликає особливе занепокоєння банківської спільноти, оскільки попередня практика встановлення мінімального розміру регулятивного капіталу для діючих банків показала, що за базу для цих вимог НБУ обирає визначений законом мінімальний статутний капітал, необхідний для створення банку.