ua en ru

Банківська система України вже два роки не здатна кредитувати українську економіку,- голова АУБ

Асоціація українських банків (АУБ) звернулася 7 грудня з листом до Президента України. У листі до В.Ф. Януковича йдеться про «стан функціональної неспроможності банківської галузі і шляхи виходу з нього».

За твердженням президента АУБ Олександра Сугоняка, що підписав листа, фінансово-економічна криза 2008-2009 рр. «оголила стратегічні помилки у монетарній, валютній і банківській сферах, допущені владою і банками останнім часом. Серед них:

- дозвіл на масштабну доларизацію економіки;

- дозвіл на кредитування в іноземній валюті;

- зняття обмеження на участь іноземного капіталу в капіталі банків (1995), допуск практично без обмежень іноземного капіталу в банківську галузь (2005-2008 роки);

- необґрунтоване і необмежене кредитування споживчого ринку».

Внаслідок цих помилок, стверджує президент АУБ у листі до глави держави, «через надання валютних кредитів для придбання здебільшого імпортних товарів українській економіці та суспільству нанесено величезну шкоду», а саме: «на населення і підприємства України перекладені величезні валютні ризики, які після девальвації гривні кінця 2008 року перетворилися для них у додатковий фінансовий борг приблизно в 180 млрд грн».

На переконання голови АУБ, «банківська система, через різке погіршення якості кредитного портфеля (більше 25-30% безнадійних до повернення кредитів) і декапіталізацію, вже два роки не здатна виконувати свою базову функцію - кредитувати українську економіку».