ua en ru

Банкіри наполягають на знятті обмежень при поверненні депозитів одним платежем

Банкіри вимагають від Нацбанку скасування обмеження в 150 тис. грн в день при поверненні клієнтам депозитів та коштів з поточних рахунків. Вони пропонують зберегти цей ліміт тільки при достроковому поверненні вкладів. У той же час на ринку є більш суттєві обмеження: клієнти незадоволені дуже низьким лімітом на зняття валютних коштів (до 15 тис. грн) та введенням податку на депозити. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Банки, відчувши припинення відтоку вкладів у більшості регіонів країни, стурбовані проблемами своїх заможних клієнтів. Вони хочуть домогтися для них дострокової лібералізації умов обслуговування поточних та депозитних рахунків. Український кредитно-банківський союз (УКБС) вчора звернувся до Нацбанку з пропозицією зняти обмеження на видачу готівки з банківських рахунків і депозитів, яке встановлено на рівні 150 тис. грн на добу на одного клієнта. Ця норма запроваджена постановою НБУ № 328 від 30 травня і буде діяти до 1 вересня. Але учасники ринку наполягають на її достроковій відміні.

В УКБС відзначають, що це обмеження актуальне тільки для VIP-клієнтів банків, так як середня сума депозиту в Україні складає всього 8,5 тис. грн (дані ФГВФО). Проте негативний психологічний ефект від існування ліміту може впливати на всіх вкладників, так як клієнти можуть боятися труднощів з поверненням своїх коштів у майбутньому. До того ж банки констатують, що після того, як банківська система з початку року втратила 86 млрд грн (19,2% коштів фізосіб), потенціал подальшого відтоку вкладів мінімальний.

У зв'язку з цим УКБС пропонує залишити це обмеження тільки для виняткових випадків. "Вважаємо за необхідне запроваджувати обмеження на вилучення коштів з рахунків клієнтів тільки при достроковому їх зняття. Це посилить мотивацію клієнтів розміщувати кошти на більш тривалі терміни, враховуючи, що лише близько половини депозитів фізосіб залучено на строк більше одного року - 219 млрд грн", - пояснює генеральний директор УКБС Галина Оліфер. Хоча традиційно обмеження дострокового повернення вкладів призводить до зростання попиту на короткі вклади з автоматичною пролонгацією.

Не всі учасники ринку згодні зі зняттям цього обмеження. "Клієнти набагато більше невдоволення виявляють обмеження на зняття валютних коштів з будь-яких рахунків. Там планка встановлена на рівні всього 15 тис. грн. А це менше 1 тис. євро в день. Ми вже втомилися роз'яснювати громадянам, що це тимчасова міра, і розуміємо їх невдоволення. Примітно, що цей захід не дає особливого результату, так як якщо людина хоче зняти свої гроші з валютного рахунку, то вона це зробить, навіть якщо їй доведеться витратити на це кілька днів", - говорить заступник голови правління одного з великих банків.

Існують й інші фактори, які значно більшою мірою можуть провокувати відтік коштів з банківської системи, ніж обмеження на таку велику суму, як 150 тис. грн. До них банкіри в першу чергу відносять податок на дохід від депозитів для громадян у розмірі 15-25%, який набув чинності 1 липня. "Для клієнта ускладнюється процес обслуговування і з'являється видаткова частина використання даного банківського продукту. Ці фактори можуть підштовхнути клієнтів до пошуку альтернативних інструментів інвестування, тим самим спровокувавши певний відтік депозитних коштів з банківської системи", - зазначає начальник управління розвитку роздрібного бізнесу ОТП Банку Олег Клименко. І хоча парламент вже ухвалив у першому читанні законопроект, який зменшить ставку і залишить податок з доходів від депозитів тільки для заможних клієнтів, депутати все ще не підготували цей документ до другого читання.