ua en ru

Банкіри готові взяти участь в реформі судової системи та процесі люстрації суддів, - експерт

Представники банківського сектора готові прийняти консультаційне участь в реформі судової системи та процес люстрації дискредитували себе представників судової влади. Про це заявив заступник голови правління ПАТ "Укрсиббанк" BNP Paribas Сергій Панов, розповідаючи журналістам про своїх очікуваннях про прийдешнє засіданні Вищого суду України за позовом банку проти боржників-депутатів.

"Нашими юристами підготовлено лист на ім'я голови Люстрационного комітету Єгора Соболєва, в якому зібрані матеріали за всі судових розглядів, у рамках яких дії представників судового корпусу здаються нам сумнівними і упередженими", - розповів Панов.

За його словами, подібні випадки повинні бути ретельно вивчені, а за результатами службового розслідування новою владою повинні бути вжиті заходи щодо дискредитували себе неправосудними рішеннями представників судової влади.

"Хочу звернути увагу на те, що для української влади принципово важливо продемонструвати й українському бізнесу, і закордонним інвесторам свою готовність серйозно зайнятися судовою реформою і забезпечити верховенство права. Порочна практика застосування адміністративного ресурсу, так само як і будь-які інші форми впливу на судову систему і виносяться їй рішення, повинна припинитися раз і назавжди. В іншому випадку, довіра до нової влади буде істотно підірвана на самому старті її існування", - підкреслив Панів.

Як повідомлялося раніше, 18 червня Вищий суд України повинен розглянути резонансний позов "Укрсиббанку" BNP Paribas щодо стягнення 100 млн дол. боргу з Дмитра Святаша та Василя Полякова - народних депутатів, які є фактичними власниками корпорації "АІС". У період 2007-2009 рр. банк під їх особисті поруки видав корпорації кілька кредитів. Протягом п'яти років позичальники замість того, щоб виконувати умови кредитних договорів, чинили дії, які юристи "Укрсиббанку" кваліфікували як злісне ухилення від виконання зобов'язань (у тому числі, використовуючи адміністративний ресурс, чинили тиск на українську Феміду).

На сьогоднішній день в рамках позову ПАТ "Укрсиббанк" BNP Paribas проти Святаша та Полякова відбулося близько десятка судових засідань різних інстанцій. Засідання ВСУ має поставити крапку в гучній справі. В даний час представники банку впевнені в позитивному результаті розгляду позову.

"Я не думаю, що Верховний суд України зможе прийняти негативне для банку рішення, оскільки правда на стороні банку. Але якщо це раптом станеться, то таке неправосудне рішення у такому значимому для банківській системі справі, де права банку грубо порушені, викличе розчарування інвесторів, як і нині працюють в Україні, так і потенційних. І, відповідно, стане ще одним чинником погіршення економічної ситуації в країні", - заявив Панов.