ua en ru

Банки посилили вимоги для отримання автокредитів, - дослідження

Банкіри відзначають відсутність попиту на автокредити та іпотечні програми

У зв'язку з економічною кризою сьогодні активно кредитують клієнтів на покупку авто лише 16 банківських установ, в той час як раніше число операторів даного ринку вимірювалося десятками. Про це повідомляє Фінансовий клуб за підсумками дослідження "50 провідних банків України-2015".

Відзначається, що з 50 банків, що взяли участь в дослідженні, лише 16 змогли підтвердити, що реально видають кредити на купівлю автомобілів.

Згідно з дослідженням, майже всі фінансові установи у своїх рекламно-інформаційних матеріалах лише декларують наявність даного продукту.

Дослідження банківських продуктів в сегменті автокредитування показало, що середньоринкові ефективні процентні ставки на такий вид позик коливаються в межах 19-50% річних залежно від розміру початкового особистого внеску позичальника.

Як повідомлялося раніше, рейтинги банківських продуктів Фінансовий клуб складає на підставі інформації, зібраної методом індивідуального анкетування банків. Дана інформація є комерційною таємницею і не розкривається у відкритих джерелах або в стандартних формах звітності.

Банки, які зберегли автокредитування в своїй продуктовій лінійці, істотно посилили вимоги до платоспроможності позичальників. Через це кількість відмов у видачі позик помітно зросла.

"У 2012-2013 роках у нас acceptance rate становив 80%, а в деяких ключових для нас групах - 85-90%. Наші партнери - автодилери і автосалони - намагалися направляти до нас тільки найбільш платоспроможних клієнтів. Зараз частка схвалень знизилася до 70%, обсяги впали. Девальвація гривні призвела до збільшення вартості автомобілів і, відповідно, до зростання середньої суми кредиту. Загальний обсяг виданих кредитів зменшився не сильно. Ситуація, що склалася, змушує клієнтів позичати кошти на більш довгий строк: якщо раніше вони брали кредит на два-три роки, то зараз - на п'ять років", - описує ситуацію в сфері автокредитування член правління "Креді Агріколь Банку" Галина Жукова.

Банкіри пояснюють, що після глибокої девальвації гривні, яка призвела до різкого подорожчання автомобілів, самі позичальники стали менше цікавитися позиками на їх купівлю.

"На іпотечні кредити та автокредити практично немає попиту", - сказала Фінансового Клубу Олена Трояновська, начальник управління організації кредитування фізичних осіб банку "Хрещатик".

Банки посилили вимоги для отримання автокредитів, - дослідження