ua en ru

Банки Україні можуть ввести ліміт зняття готівки в банкоматах за одну трансакцію

"Приватбанк" ввів обмеження на зняття коштів у банкоматах - вчора банкіри поскаржилися в Національний банк України (НБУ) на те, що їхні клієнти не можуть зняти в банкоматах по картах Visa інших банків більше 100 грн за одну трансакцію. Введення обмеження пояснюється тим, що зниження ставок міжбанківської комісії interchange привело до падіння доходів банків, і ті можуть спробувати компенсувати збитки збільшенням кількості трансакцій, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Вчора в ході засідання ради Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА банкіри заявили, що "Приватбанк", який володіє найбільшою мережею в 7850 банкоматів, обмежив зняття коштів з карт Visa інших банків сумою 100 грн за одну трансакцію. Банкіри не могли задати питання "Приватбанку", оскільки його представника вчора не було на нараді.

Співробітники онлайн-чату "Приватбанку" про введення ліміту нічого не знали.

Аналогічні обмеження на зняття коштів можуть з'явитися і в інших установах. На думку експертів, банки можуть ввести ліміти на зняття готівки в банкоматах для того, щоб захистити себе від збитків.

Клієнти банків вже відчули зниження платіжними системами комісії interchange, яку банки-емітенти карт платять банкам-власникам банкоматів за видачу готівки. Ще 10 червня система Visa знизила interchange за всіма своїми картками з рівня 1% +3 грн до 0,5% +2 грн, а система MasterCard 1 червня ввела продукт Debit MasterCard з комісією всього в 2 грн. В результаті у власників банкоматних мереж різко впали доходи від цих операцій, в першу чергу у банків з великими мережами, і вони почали шукати способи збільшити кількість трансакцій.

Рішення "Приватбанку" банкіри не схвалюють, але називають законним, оскільки дотримується денний ліміт Visa з видачі готівки в 200 євро (2 тис. грн). Ввести ліміт видачі готівки по картках MasterCard банки не зможуть, оскільки система буде їх за це штрафувати.

За словами заступника директора департаменту платіжних систем НБУ Станіслава Широчин, НБУ вітає зниження interchange, так як це дає можливість зменшити тарифи для клієнтів і збільшує частку безготівкових операцій. У свою чергу представники банків не обіцяють зниження тарифів для клієнтів, так як вважають це збитковим.