ua en ru

Банки надають вкладникам можливість обійти обмеження Нацбанку, - експерти

Намагаючись утримати і залучити ресурси в банківську систему, фінансові установи в Україні пропонують своїм клієнтам продукти, що дозволяють обійти обмеження на валютні операції, встановлені НБУ. Про це розповіли банкіри в проекті "Фінансового клубу" "50 провідних банків України-2015".

Відзначається, що особливою популярністю серед клієнтів користуються короткострокові вклади, що дозволяють вільно конвертувати гривню у валюту.

"Популярні конвертаційні внески, що дозволяють клієнтам купити валюту за умови її розміщення на депозитному рахунку на певний термін", - повідомила начальник управління пасивних, комісійних і сервісних продуктів "ВТБ Банку" Марина Кшинина.

Такі вклади дозволяють придбати валюту в обхід діючих обмежень: в касі банку в день можна купити валюту на суму до 3 тис. грн, що зараз складає близько 130 дол. При цьому деякі кредитні установи, серед яких, наприклад, "ПриватБанк", дозволяють вкладникам придбати валюту за курсом НБУ.

Серед інших банківських інструментів, що дозволяють вільно придбати і розпорядитися валютою в умовах жорстких адміністративних обмежень, стали іменні депозитні сертифікати. Відшкодування за такими сертифікатами, на відміну від паперу на пред'явника, забезпечує Фонд гарантування вкладів фізосіб.

"Задовольнити інтерес клієнтів щодо валютних вкладів можна, наприклад, таким банківським інструментом, як іменні ощадні сертифікати на строк 200 та 400 днів, погашення яких здійснюється без обмеження по сумі", - пояснила начальник управління пасивних операцій "Діамантбанку" Ірина Гайдук.