ua en ru

В банках заявляють про готовність частково списувати борги позичальників

Банкіри готові переглядати умови кредитних договорів і частково списувати не тільки штрафи та пені, а й частину заборгованості для тих позичальників, які зіткнулися з проблемами платоспроможності через кризу. Про це "Фінансовому клубу" розповіли самі банкіри в рамках проекту "50 провідних банків України-2015".

Відзначається, що після зниження боргового навантаження від клієнта потрібне бездоганне виконання графіка платежів.

"Робота з проблемною заборгованістю для нас - це окремий вид бізнесу, причому досить великий. Ми розробили велику кількість різноманітних опцій для реструктуризації проблемних кредитів і готові списати частину боргу, штрафів та пені. Для нас важливо, щоб клієнт був у змозі виконувати умови реструктуризації та погашати заборгованість перед банком", - зазначила перший заступник голови правління "Укрсоцбанку" Тамара Савощенко.

Член правління "Креді Агріколь банку" Галина Жукова повідомила, що банк індивідуально підходить до вирішення проблем валютних позичальників, платоспроможність яких знизилася через девальвацію.

"Ми пропонуємо їм різні схеми реструктуризації, у тому числі з частковим списанням боргу. Наша підпис під меморандумом банків з валютними позичальниками - сигнал всій банківській системі, що це питання треба вирішувати. І ми бачимо соціальну складову проблеми: ми охоче підемо на списання частини боргу матері-одиначці з дітьми, але будемо судитися з неплатником, який брав кредит з метою інвестування в нерухомість", - додала Жукова.

Банкіри також можуть йти на істотні поступки для тих клієнтів, які готові одноразово достроково погасити свій кредит. "Ми готові списати навіть більше 50% боргу, якщо клієнт готовий відразу повернути частину кредиту", - заявив "Фінансового клубу" голова правління "Піреус Банку" Сергій Наумов.