ua en ru

Bank of America заплатить Fannie Mae 3,55 млрд дол. за надання ризикованих кредитів

Банківський гігант Bank of America (BоA) пішов на угоду з агентством іпотечного кредитування Fannie Mae, згідно з яким виплатить останньому 3,55 млрд дол готівкою в якості компенсації за продаж проблемних позик. Також BоA викупить іпотечний портфель з цими позиками за 6,75 млрд дол, повідомляє CNN Money.

BоA погодився на виплату компенсації Fannie Mae в рамках досудового врегулювання претензій останньої щодо збитків, які компанія понесла в результаті дій компанії Countrywide Financial.

Як вдалося встановити слідству, компанія Countrywide Financial, яка трохи пізніше була викуплена BоA, до фінансової кризи 2008 р. є одним з найбільших кредиторів на ринку житла США, в 2007 р. почала видавати кредити на покупку житла, не перевіряючи, чи здатний позичальник робити виплати. Після цього кредити масово перепродавалися агентствам Fannie Mae і Freddie Mac.

При цьому Countrywide Financial, будучи обізнаною про "токсичні" кредити, не повідомила про них Fannie Mae і Freddie Mac, замість цього всіляко приховуючи дану інформацію. Продажі продовжилися і після того, як Countrywide Financial, що опинилася на межі банкрутства, купив Bank of America.

У розпал кризи уряду довелося направити гроші платників податків (116 млрд дол) на стабілізацію Fannie Mae, так як невиплати та прострочення по кредитах привели до різкого знецінення іпотечних облігацій і поставили агентство на межу банкрутства. У випадку, якщо б держава не надала підтримку проблемній організації, ефект від її обвалення за "принципом доміно" потягнув би на дно практично всі інститути американської фінансової системи.

Відзначимо, що до 2008 рр.. Countrywide Financial була провідною організацією, по видачі іпотечних кредитів і субстандартних позик на купівлю нерухомості. На відміну від першого, другий допускав видачу позики особам із завідомо небездоганною репутацією. До 2008 р. обсяг гарантованих Countrywide Financial цінних паперів оцінювався в 1,4 трлн дол. Організація була викуплена ВоА за 4 млрд дол.

У заяві ВоА зазначено, що організація знижує прогноз свого доподаткового прибутку на 2,7 млрд дол.

Читайте також: Швейцарський UBS виплатить 1,5 млрд дол штрафу за маніпуляції ставкою Libor