ua en ru

Bank of America виплатить найбільший в історії США штраф у розмірі 16,65 млрд дол

Американський Bank of America домовився із властями США про штраф у розмірі 16,65 млрд дол. за припинення розслідування щодо операції банку з іпотечними облігаціями, передає РБК.

Ця мирова угода є абсолютним рекордом за розміром "відступних": ніколи раніше компанії не платили стільки США за врегулювання будь-яких претензій.

Рекордний штраф врегулює претензії до банку з боку Міністерства юстиції США, кількох федеральних агентств і шести штатів, які включають у себе різні операції з облігаціями, забезпеченими житловою іпотекою (RMBS), паперами, забезпеченими борговими зобов'язаннями (CDO), в основі яких лежали неякісні іпотечні кредити. В рамках мирової угоди банк заплатить штраф у розмірі 9,65 млрд дол. готівкою і виділить ще близько 7,0 млрд дол. на підтримку американських споживачів (будівництво доступного житла, пільги іпотечним позичальникам і т.п.).

Значна частина цих претензій до Bank of America пов'язана не з його власними операціями по іпотечних деривативах, а з діями, які із цими фінансовими інструментами вчиняли фінансова фірма Countrywide Financial і банк Merrill Lynch, ще до того, як Bank of America придбав ці активи, зазначається у прес-релізі фінансової корпорації.

У 2008 році Bank of America купив Countrywide Financial, яка перебувала на межі банкрутства і на той момент була одним з найбільших іпотечних кредиторів у США. У 2006 році фірма фінансувала близько 20% всіх кредитів на покупку житла, виданих у Штатах. На кінець 2007 року їх вартість становила близько 1,4 млрд дол. Як зазначає Financial Times, угода BofA з купівлі за 4,1 млрд дол. широко визнана однією з найгірших корпоративних угод усіх часів. Вона коштувала банку багатомільярдних втрат і багаторічних судових спорів.

Також розслідування Мін'юсту США стосувалося угод по іпотечних облігаціях банку Merill Lynch, який BofA купив під тиском влади у США у 2008 році в розпал фінансової кризи, щоб врятувати банк від банкрутства. WSJ пише, що адвокати BofA намагалися переконати прокурорів у несправедливості покарання за операції "дочок", які стосуються періоду до придбання їх банком. Тим не менш, розслідування дійшло висновку, що банк отримав вигоду від покупки Merill, а купувати Countrywide Financial ніхто BofA не примушував.

Bank of America є найбільшим американським банком за розміром активів після JP Morgan Chase: на 31 березня 2014 р. вони становили 2,152 трлн дол. Незважаючи на те, що сума в майже 17 млрд складає трохи менше 20% від річної виручки фінансового гіганта, яка у 2013 році склала майже 90 млрд дол., цей штраф майже дорівнює сукупному прибутку банку за останні три роки (17,065 млрд дол.).

Ця мирова угода перевершує такі великі штрафи, як накладені в липні нинішнього року на Citigroup (7 ​​млрд дол.) і в листопаді минулого на JP Morgan Chase (13 млрд дол.). Обидва ці банки також домовлялися з владою США за ті ж незабезпечені іпотечні папери, які спровокували крах американського іпотечного ринку у 2007 році і слідом за ним всієї фінансової системи США.

Нагадаємо, чистий прибуток Bank of America за 2013 р. виросла у 3 рази - до 11,4 млрд дол.