ua en ru

Банк Ліхтенштейну замішаний у виведенні 413 млн гривень активів з українського банку, - ФГВФО

Банк Ліхтенштейну замішаний у виведенні 413 млн гривень активів з українського банку, - ФГВФО Фото: кошти з УПБ виводилися з використанням банку Ліхтенштейну

З коррахунків в іноземному банку було списано понад 10 млн доларів

Активи з ПАТ "Український професійний банк" (УПБ) виводилися через іноземний банк, схемне кредитування пов'язаних осіб, підписання угод переуступки прав вимог на невигідних умовах і придбання "сміттєвих" цінних паперів. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів.

altaltalt

Фото: ФГВФО розкрив чергову схему виведення коштів із збанкрутілих банків

Як повідомляється, для виведення більш ніж 10 млн доларів використовувався банк FRICK & CO (Ліхтенштейн). Так, незважаючи на спрямовану банку фондом заборону на списання коштів з кореспондентського рахунку АПБ в цьому банку, 3 липня 2015 року ці кошти були списані на користь компанії-нерезидента за зобов'язаннями пов'язаної з власником "УПБ" юридичної особи.

Крім того, напередодні введення тимчасової адміністрації в банк був проданий високоліквідний кредитний портфель банку вартістю 2,42 млрд гривень. При цьому всі операції по відчуженню кредитного портфеля були здійснені без фактичного надходження коштів на кореспондентський рахунок чи готівки в касу банку.

Також для виведення коштів використовувалася ще одна улюблена схема - придбання цінних паперів, емітованих пов'язаними особами. Документальна вартість таких паперів склала 300 млн гривень, а реальна – 300 тис. гривень.

Тотальна перевірка документації та операцій банку показала, що з нього були виведені всі активи, аж до нерухомості та офісної техніки. Загальна вартість цих активів склала орієнтовно 348 млн гривень. Як і в інших випадках, продаж необоротних активів була здійснена без фактичного надходження коштів на кореспондентський рахунок чи готівки в касу банку.

Фонд гарантування вкладів повідомив, що на сьогоднішній день судами розглядається 41 спір за позовом фонду щодо незаконного відчуження майна АПБ вартістю 413 млн гривень. Вже заарештовано майно банку на суму близько 300 млн гривень.

Нагадаємо, раніше ФГВФО повідомив, що активи банку "Київська Русь" виводилися через австрійські банки.