ua en ru

Банк Англії намагався впливати на міжбанківську ставку під час кризи, - розслідування ВВС

Банк Англії намагався впливати на міжбанківську ставку під час кризи, - розслідування ВВС Фото: Банк Англії підозрюють у впливі на облікову ставку

Журналісти каналу виявили докази спроб регулятора вплинути на ставку Libor

Журналісти телепередачі BBC Panorama виявили факти, які свідчать про те, що Банк Англії намагався впливати на показники Лондонської міжбанківської ставки пропозиції (Libor) під час світової фінансової кризи 2008 року. Про це повідомляє ВВС.

Повідомляється, що журналісти виявили якись запис, на якому топ-менеджер Barclays Марк Дирлав просить у відповідального за ставку працівника банку Пітера Джонсона знизити показник, мотивуючи це тиском з боку центрального банку Англії.

Співрозмовник Дирлава заперечив, що подібне зниження буде йти врозріз з правилами, згідно з якими ставка повинна встановлюватися лише на підставі вартості запозичення.

Сам топ-менеджер відмовився коментувати запис. Джонсон згодом отримав термін за звинуваченням у маніпуляції Libor на прохання трейдерів. У Банку Англії відкинули будь-які спроби вплинути на показник.

Libor - це середньозважена процентна ставка за міжбанківськими кредитами, яка робить істотний вплив на ставки по кредитах для населення, в тому числі іпотечних.

Ставка встановлюється наступним чином: представники найбільших банків щодня називають свій рівень Libor, після чого вираховується середнє арифметичне.

Нагадаємо, Банк Англії відмовився знизити облікову ставку після Brexit.