ua en ru

Балансова вартість банківських активів ФГВФО у рази перевищує реальну, - Ворушилін

Балансова вартість банківських активів ФГВФО у рази перевищує реальну, - Ворушилін Фото: більшість активів банків-банкрутів нічим не забезпечені (УНІАН)

Більшість з них нічим не забезпечені

Балансова вартість всіх банківських активів, що перебувають у віданні Фонду гарантування вкладів, у рази перевищує реальну. Про це в інтерв'ю виданню Liga.Фінанси розповів директор-розпорядник фонду Костянтин Ворушилін.

За його словами, на сьогодні, вартість активів, прийнятих на баланс ФГВФО, становить 500 млрд гривень, у той час як незалежні оцінювачі оцінили їх у трохи більше ніж 100 млрд гривень. Крім того, більшість з них нічим не забезпечені.

Ворушилін також зазначив, що виведення ліквідних активів, як правило, відбувається до введення в банк тимчасової адміністрації.

"Як правило, виведення активів трапляється ще до того, як банки переходять під управління Фонду гарантування. Ми приходимо в банки, а вони порожні. На балансі висять величезні цифри, які нічим не забезпечені", - сказав він.

Ворушили також розповів про те, що у кожному окремому банку історія з оцінкою активів, їх наявністю і забезпеченням різна.

Так, наприклад, в банку "Хрещатик" було 2,5 млрд гривень "сміттєвих паперів", під які були видані кредити. А в банку ВБР всі активи були на місці на час тимчасової адміністрації.

Що стосується скандального "Дельта Банку", розповів Ворушилін, то там у заставі був такий великий актив, як "Днепрометаллсервисгрупп", де суд спокійно прийняв рішення про ліквідацію компанії, незважаючи на величезні заборгованості перед банком. При цьому, за словами чиновника, на якнайшвидшій ліквідації компанії наполягала Державна фіскальна служба, про що фонд повідомив в Національне антикорупційне бюро.

Нагадаємо, у Фонді гарантування вкладів розповіли, скільки залишилося проблемних банків.