ua en ru

Бахматюк заявив про готовність погасити борги своїх банків

Бахматюк заявив про готовність погасити борги своїх банків Фото: Олег Бахматюк (Latifundist.com)

При цьому, за його словами, НБУ не хоче вести переговори

Власник і керівник агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк готовий погасити перед державою 19 млрд грн боргу виведених з ринку банків "Фінансова ініціатива" та "ВіЕйБі Банк". Про це сам Бахматюк заявив в інтерв'ю ЗМІ.

Зокрема, Бахматюк заявляє, що пропонує погасити всю суму за 10 років без дисконту, проте Нацбанк не йде на переговори.

За його словами, пропозицію, сформульовану і висунуту Нацбанку близько року тому, так і не було почуто, опір чинила особисто глава НБУ Валерія Гонтарева.

"Ми приводили чітку аргументацію: шановні, ви можете любити або не любити Бахматюка, однак у "Укрлендфармінгу" працює 37 тисяч людей, холдинг платить в рік 2,5 млрд грн податків, що ще 2,5 млрд - це фонд зарплати, обсяг виробництва - 1,2% ВВП. Крім того, досвід продажу активів через Фонд гарантування вкладів показує, що активи не продаються навіть за 5% від балансової вартості, тоді як ми пропонуємо 100% через 10 років. Давайте зробимо те, що допоможе державі відшкодувати втрати і наповнити бюджет за розумний час", - зазначив Бахматюк.

Однак, за його словами, Нацбанк не йде на переговори. "Ми стукаємо у всі двері і говоримо: візьміть у нас гроші, дайте нам можливість говорити з потенційним стратегічним інвестором. Ми відкриті: є реальні активи, і в цьому вже ніхто не сумнівається, і на ці реальні активи, в першу чергу, були витрачені зарубіжні кредити... є активи, є оборот компанії - 1 млрд доларів, EBITDA - 200 млн доларів, є стратегія на десять років. Але ні, треба включити всі методи боротьби - зовнішні і внутрішні, найняти сто юристів, витратити серйозні гроші, і в підсумку прийти до тих активів, які вже закладені перед іноземними кредиторами", - каже власник "Укрлендфармінга".

"Документи направлені у Фонд гарантування вкладів. Я особисто передавав їх у кабінеті президента Гонтаревій. Вона сказала, що ніколи в житті не зробить цієї реструктуризації. З причин, відомим одній їй. І Національний банк ми теж направляли листи, але я не знаю, чи були вони хоча б прочитані", - додав Бахматюк.

За його словами, багато майна компаній Нацбанк та Фонд гарантування забирають через суд. "Але ... вони потім не знають, що з ними робити. Як результат – величезне знецінення майна. Мова йде як про рухоме, так і нерухоме майно. І працюють армії юристів - з їх боку, з нашого боку. Навряд чи грошей на оплату їх послуг вистачить при продажу цього майна", - вважає підприємець.

Бахматюк сподівається, що переговори можна буде провести вже з новим главою Нацбанку. Він також додав, що успішнішими є переговори із зовнішніми кредиторами.

"Звичайно, вони будуть заспокоєні більше, коли питання з НБУ буде вирішено. Борги зовнішніх кредиторів забезпечені. Якщо так взяти, то Бахматюк - найнятий менеджер у них на службі. Тому моє завдання – достукатися до здорового глузду, що ця компанія коштує набагато більше, ніж котируються сьогодні її борги... Я не думав, що буду цілий рік чекати з ким сісти за стіл переговорів", - зазначив глава УЛФ.

"У мене ще є сила і дух, і надія цю ситуацію довести до логічного завершення. Я готовий найняти поважну компанію, кращих переговірників. Нацбанк хай найме іншу. І вони сядуть за стіл і зроблять бізнес-модель. Я готовий просто бути присутніми в процесі і домовлятися з міжнародними кредиторами. Тільки потрібно прибрати ці особистісні відносини і задатися метою зберегти компанію і гроші держави", - резюмував він.