ua en ru

Бахматюк Ukrlandfarming планує прибуток на рівні 10-15%, незважаючи на кризу

Бахматюк Ukrlandfarming планує прибуток на рівні 10-15%, незважаючи на кризу Фото: Олег Бахматюк

Також він прокоментував фінансові підсумки 2016 року

Голова ради директорів найбільшого в Євразії агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк прогнозує зростання EBITDA компанії на рівні 10-15% за підсумками 2017 року. Такий прогноз він озвучив в ексклюзивному інтерв'ю українським ЗМІ.

"У 2017 році ми прогнозуємо зростання EBITDA на 10-15 %. Валовий показник залежить не від нас, а від світової кон'юнктури: компанія зараз сировинна на 80%, тому все залежить від світових цін, які, ми сподіваємося, трохи зростуть", - зазначив Бахматюк.

При цьому він зазначив, що "Авангарду" (найбільший в Україні виробник і експортер яєць та яєчної продукції) буде важче, оскільки пташиний грип спотворив ситуацію з експортом українських яєць.

"Ви бачите, яка зараз ціна на яйця в Україні 60 коп/шт. при собівартості 1,4 грн/шт. Вже почали нестися кури у населення, почалися цінові гойдалки – до жовтня настає період низьких цін на промислові яйця. Великдень виробники пройшли на рівні нижче собівартості. Ми думаємо, що відкриється Ізраїль і Ірак, але вони не можуть з'їсти багато. Експортна ціна на яйця зараз - 10-11 доларів за ящик, це мізер. Ціни на українські яйця на 30% нижче ціни всіх інших світових країн - постачальників. Україна однозначно влітку вийде на рекордні обсяги експорту яєць, але ринок буде триматися внизу, тому що внутрішній попит не зростає", - прогнозує глава Ukrlandfarming

Він також прокоментував фінансові підсумки 2016 року.

"В умовах війни я задоволений, що ми вижили. В 2015-2016 роках ми використовували тільки власні оборотні кошти. Я сподіваюся, що 2017 буде краще. Так, я радий, що у мене є колектив, який може витримувати величезну кількість перевірок, кримінальних справ, переслідувань, піар-атак, але все має свою межу. Ми заплатили понад 2 млрд гривень зарплати за 2016 рік, 3 млрд гривень податків у бюджет, 3 млрд гривень орендної плати. Якщо Ukrlandfarming впаде, то люди, як мінімум, втратять роботу. Хтось на цьому заробить якісь дивіденди, але це не моя прерогатива. Якщо б я захотів, я міг би довести до банкрутства компанію три роки тому. Навіщо мені було платити банкам 470 млн доларів?", - зазначив Бахматюк.

За словами голови ради директорів Ukrlandfarming, в 2016 компанії довелося скоротити земельний банк – з 654 до 605 тис га за рахунок земель у Криму і зоні АТО, так і за рахунок оптимізації процесів. "Ми зараз стали більш вимогливими до якості землі. На Поліссі, наприклад, вирішили відмовитися в деяких регіонах від посіву, бо результат був би по урожаю невисоким. Ще 10 тис. га просто віддали, тому що вони не потрібні. Я віддаю перевагу вибирати найкраще, навіть взяти дорожчу оренду, але отримати при цьому хороший урожай", - підкреслив підприємець.

На питання про дотації від держави Бахматюк відповів, що їх частина вкрай невелика. "Якісь 10 млн грн повинні були отримати, сподіваємося, що "Авангард" що отримає. Але одночасно тваринництво вимиває щорічно 400-500 млн грн з компанії. У нас є два фактори, за якими ми тримаємо худобу: перший - це робочі місця і соціальна складова для наших пайовиків, другий - це робота з сільськими общинами, тому що для них це важливий елемент нашого соціального життя. Держава, на жаль, цим не займається. Поки ми дивимося, як буде працювати механізм по дотаціях", - сказав Бахматюк.