ua en ru

Б.Обама: У військовій операції в Лівії настав тимчасовий ступор

У військовій операції в Лівії настав тимчасовий ступор. Таку думку висловив Президент Сполучених Штатів Барак Обама. Він зазначив, що в той же час США і НАТО зупинили "масову розправу", а лідер Лівії Муаммар Каддафі перебуває під зростаючим тиском, передає РБК з посиланням на Associated Press. Глава Білого дому уточнив, що не бачить необхідності відновити повноцінну участь США в операції в арабській країні. За його словами, Пентагон "продовжує надавати допомогу в розвідувальних операціях, радіолокаційній боротьбі і постачанні".
За словами Б.Обами, він розраховує, що у лівійського лідера закінчаться гроші і припаси, що спонукатиме його піти з поста.
З 15 лютого 2011 р. у Лівії почалися масові акції протесту проти режиму М.Каддафі. Країна розділилася на дві частини. На заході М.Каддафі, як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього. Протиборство сторін вилилося у громадянську війну.
17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що правитель країни бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військовим і промисловим об'єктам, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяла на себе НАТО.